VÅRPROGRAM KUNSTNERFORBUNDET 2017

Pressebilde

Kunstnerforbundet starter kunståret 2017 med Tore Hansen i overlyssalen. Hansen fortsetter sitt arbeid med skogen som tema og motiv. Det dreier seg om en dyp fascinasjon for granskogen som visuelt fenomen og naturerfaring. Hansen vil også vise ny grafikk, en presentasjon som vil synliggjøre det nære forholdet mellom maleri og grafikk i hans oeuvre. I 2017 innvies de to nye utstillingssalene i første etasje: en ny vindussal og et kabinett. I vindussalen stiller Mikael Hegnar ut nye malerier, mens Vanna Bowles inntar kabinettet med sitt tegneprosjekt. Salene i andre etasje er viet Ingri Haraldsens og Petter Buhagens utstilling.

En viktig utstilling i 2017 blir presentasjonen av Jørgen Doblougs (f. 1945) arbeider fra 1960-tallet. Utstillingen som finner sted i hele andre etasje innebefatter verk som ikke tidligere har vært vist og som vil utdype vår kjennskap til Doblougs kunstnerskap. Utstillingen tar for seg hans malerier, tegninger og skulpturer fra 1962 til 1969. I 1962 maler han sitt første bilde og i 1969 skriver han til Joseph Beuys med ønske om å bli hans elev. Foruten maleri, skissebøker, arbeider på papir og skulptur viser utstillingen et unikt fotomateriale.

Jubileumsutstillingen for Norske Tekstilkunstnere 40 år er årets store begivenhet i Kunstnerforbundet. Utstillingen har fått tittelen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger etter et verk av Gunvor Nervold Antonsen som blir presentert på utstillingen i dialog med Hannah Ryggen. Utstillingen fyller hele huset og vil presentere både kanoniserte verk og nyproduksjoner av både etablerte og unge kunstnere. Grafikkavdelingen forvandles til et rikholdig arkiv som forteller historien om NTK. I katalogen/boken skriver blant andre Toril Moi. Utstillingen vil finne sted også i uterom og over glasstaket i overlyssalen. Utlysning av tekstil i miniatyr med påfølgende juryering vil sørge for overraskelser i Kunstnerforbundets nye hylle.

Overlyssalen vil inntas av sterke navn, allerede nevnte Tore Hansen, deretter Linn Pedersen, Harald Fenn, Johanne Hestvold, Ann Cathrin November Høibo og Steinar Haga Kristensen. Både etablerte og yngre kunstnere vil bli representert i Kunstnerforbundets ærverdige utstillingssal. Kunsthåndverk er en viktig del av Kunstnerforbundets profil og i 2017 presenteres Anna Talbot, Victoria Günzler, Elin Hedberg og Heidi Bjørgan med utstillinger i Kunstnerforbundet.

Kunstnerforbundet ble stiftet av unge kunstnere med Henrik Sørensen i spissen og galleriet har alltid hatt et hjerte for de unge. I 2017-programmet er de unge sterkt representert ved utstillere som Mikael Hegnar, Vanna Bowles, Ingri Haraldsen og Petter Buhagen, André Tehrani, Anders Sletvold Moe, Sandra Vaka Olsen, Marianne Hurum, Ilija Wyller, Silje Linge, Andrea Bakketun og Kaja Leijon.