Boklansering

Bok

Vestfossen Kunstlaboratorium (VKL) og Kunstnerforbundet inviterer til lanseringen av publikasjonen Jørgen Dobloug. Punktum. Punktum. Komma, strek – å male er en lystig lek.
Lørdag 27. mai, kl. 14.

Publikasjonen er laget i forlengelsen av et todelt utstillingsprosjekt viet Jørgen Doblougs kunstnerskap som ble gjennomført på Vestfossen Kunstlaboratorium i 2013 og 2014.

På begynnelsen av 1970-tallet dro den unge kunstneren Jørgen Dobloug (f. 1945) til Düsseldorf for å studere under Joseph Beuys (1921–1986), allerede da en levende legende i internasjonalt kunstliv. Som utstillingen Oslo – Basel – Düsseldorf. The early years I 1962 – 70 på Kunstnerforbundet i 2017 satte søkelyset på, begynte Dobloug allerede som svært ung å tegne og male inspirert av det tidlige 1900-tallets nonfigurative maleri. Publikasjonen Jørgen Dobloug. Punktum. Punktum. Komma, strek – å male er en lystig lek presenterer bredden av Doblougs kunstnerskap fra det tidlige 1970-tall til begynnelsen av 2000-tallet. Møtet med Beuys’ utvidede kunstbegrep fikk sterk innvirkning på kunstsynet hans, selv om maleriet hele tiden har vært Doblougs foretrukne medium. For Dobloug var maleriet en utømmelig kilde til inspirasjon og under eksperimentets tegn har Dobloug hele livet arbeidet for å undersøke maleriets muligheter.

Jørgen Dobloug (f. 1945) har sin utdanning fra Staatliche Kunstakademie Düsseldorf (1971-1978) under professor Joseph Beuys. Han har hatt soloutstillinger ved institusjoner som Vestfossen Kunstlaboratorium (2014), Kunstnerforbundet (2017, 2007, 2000 og 1986), Galleri F15 (1998) og Kunstnernes Hus (1984). I tillegg har han deltatt på en rekke utstillinger i Norge og internasjonalt som blant annet inkluderer Trondheim Kunstmuseum, Bergen Kunstmuseum, Lillehammer Kunstmuseum, Henie Onstad Kunstsenter, Kunstmuseum Düsseldorf, Aalborg Kunstmuseum og Malmö Konsthall for å nevne noen. Arbeidene hans er innkjøpt av flere samlinger som Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Stiftung Museum Kunstpalast, Henie Onstad Kunstsenter – Per Hovdenakk Collection, Storebrand Kunstsamling og Oslo kommunes kunstsamlinger.

Kunsthistoriker og kurator på VKL, Mari F. Sundet var ansvarlig for utstillingene og for publikasjonen som nå er realisert i samarbeid med kunstneren selv og hans familie. Hun holder et foredrag om Dobloug og publikasjonen under lanseringen. Det vil serveres forfriskninger.

Publikasjonen er utgitt av Vestfossen Kunstlaboratorium i 2017 og er støttet av Kulturrådet og Stiftelsen Fritt Ord.

Innhold:
Forord av Morten Viskum.
Tekst av Per Hovdenakk (Omtale på trykk første gang i Klassekampen i 2014)
Tekst av Mari F. Sundet

192 sider / Norsk og engelsk