Kommende utstillinger

16. januar - 23. februar
Erlend Leirdal
Mette Stausland
Lars Strandh

27. februar - 4. april
Solveig Lønseth
Silje Figenschou Thoresen
Karen Klim

16. april - 24. mai
Marius Engh
Lydia Hauge Sølvberg
Magnus Oledal

Pressekontakt

Kjersti Solbakken,
Daglig leder
kjersti@kunstnerforbundet.no

Pressemelding


Kunstnerforbundet, 20. desember 2018

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 11. januar kl. 18!

Everyone Says Hello

Internasjonal smykkekunst i Kunstnerforbundet
10. januar – 24. februar 2019

Kunstnere:
Benedikt Fischer, Neke Moa, Reinhold Ziegler, Helene Duckert, Máret Ánne Sárá og Matt Lambert, Ahmed Umar, Beatrice Brovia og Nicolas Cheng, Camilla Luihn, Katie Kameen, Nanna Melland, Jorge Manilla, Lisa Walker, Dana Hakim, Heidi Sand, Veronika Fabian, Auli Laitinen, Darja Popolitova og Sigurd Bronger.

Kurator: Lars Sture

Utstillingen Everyone Says Hello består av arbeider fra 20 kunstnere fra hele verden som undersøker en rekke tilnærminger og aktualiteter i samtiden gjennom smykker. Utstillingen viser verk der kunstnernes ulike geografiske, kulturelle og politiske ståsted manifesteres og knyttes til hverandre. Everyone Says Hello både omhandler og problematiserer samtiden vi lever i, fra arbeider som vedrører likestilling eller ressursbruk og klima-utfordringer vi som fellesskap står over, til arbeider som vender blikket innover og stiller spørsmål knyttet til spiritualitet, identitet og kjønn.

Helene Duckerts installasjoner byr på et visuelt arkiv av etterlatenskaper og kassert materiale hentet fra byens søppelcontainere og utgjør en kommentar til samtidens kulturelle opp- og nedturer. Med en interesse for antropologi tar de Stockholmsbaserte kunstnerne Beatrice Brovia og Nicolas Cheng et dypdykk i ny teknologi og materialkulturen omkring gull som ressurs. Gjennom arbeider i Pounami, jade fra New Zealand, griper Neke Moa fatt i Maorienes kamp for å bevare sin identitet – sin historie, sitt språk og sin kultur. Matt Lamberts og Máret Ánne Saras nye serie i porselen laget av oppmalt reinsdyrbein inngår i den samiske kunstnerens aktivistiske prosjekt som en direkte støtte til reineieren Jovsset Ánte Saras kamp mot det norske storsamfunnet, der den setter fortellingen om den norske statens kolonialisering av Sápmi opp mot samisk historie og tradisjoner. Med Nobel Bow, et smykke i form av en rosettlignende fallisk slipshybrid referer svenske Auli Laitinen #metoo-kampanjen, Sara Danius og krisen i Svenska Akademien. Britisk/Ungarske Veronika Fabian setter i sine store metall-kjeder kvinnens forhold til selvidentitet opp mot populærkultur og massemedia og undersøker hvordan identitet dannes på bakgrunn av økonomiske og kulturelle vilkår.

Kunsthåndverket omtales gjerne som en kunstsjanger som står hverdagslivet nært. Kunsthåndverkets materialer – keramikk, tekstil, tre osv. – inngår i funksjonelle og dekorative objekter vi omgir oss med i våre dagligliv. På samme måte kan smykker ofte passere som noe ensartet – kostbare, vakre objekter som konnoterer eksklusivitet. I Everyone Says Hello presenteres arbeider av kunstnere som utfordrer en slik tenkning, og som viser at smykker kan fortelle historier om kulturell identitet, klima-utfordringer, politisk aktivisme og kjønnspolitikk. Tilsammen utgjør kunstneres ulike fortellinger et til tider humoristisk, til tider forstyrrende portrett av hverdagen og tiden vi lever i.

Everyone Says Hello er et samarbeid mellom Kunstnerforbundet og Norwegian Crafts. Direktør for Norwegian Crafts, Hege Henriksen sier: «utstillingen er en milepæl i Norwegian Crafts sitt arbeide for å styrke norsk kunsthåndverk og norske gallerier og institusjoner med fokus på kunsthåndverk gjennom internasjonalt nettverksbygging.» Everyone Says Hello vil fylle samtlige gallerirom i Kunstnerforbundet og markerer inngangen til 100 års jubileum for Overlyssalen, et av landets aller vakreste visningsrom.


Pressebilder

Nc logo
Aulil laitinen nobel bow nr1 photo rikard westman
Aulil_Laitinen_Nobel_Bow_nr1_Photo_Rikard_Westman.jpg


Pressemeldinger - Arkiv