Utstilling 19. august - 17. september 2006

Karl Erik Harr maleri   overlyssalen

Vi har gleden av å starte høstsesongen med separatutstilling av billedkunstneren Karl Erik Harr (1940) som viser et stort utvalg nye malerier i Overlyssalen med utstillingstittel ”Hav i Nord”.

Høstens utstilling er en temautstilling som skildrer Harrs ekspedisjon til Barentshavet i juni 2004, og verket Perleporten, som pryder invitasjonen til utstillingsåpningen, er malt på Bjørnøyas sydspiss. Motivene for øvrig vil vise sjøstudier og utsyn over Barentshavet, samt bilder fra isen og landskaper fra Bjørnøyas ville kyst.

Kunstnerforbundets utstilling markerer den første utstillingen Harr holder i Oslo på over ti år og er en stor begivenhet. Harr har stilt ut jevnlig i Kunstnerforbundet siden 1972 og er en av landets mest kjente og kjære billedkunstnere med sine karakteristiske, nyromantiske motiver med utsyn over fjord og hav i det Nordnorske landskap, som hos Harr er fylt av trolldom og villskap.

Les mer om kunstneren..

Brenning
Keilhaugs øy, Sylen og Stappen, Bjørnøya
Aleina i båten
Evjebukta, Bjørnøya
Tvers av Henningsvær
3 Brenning
olje på lerret, 65x100 cm
6 Keilhaugs øy, Sylen og Stappen, Bjørnøya
olje på lerret, 100x120 cm
9 Aleina i båten
olje på lerret, 100x130 cm
7 Evjebukta, Bjørnøya
olje på lerret, 100x120 cm
11 Tvers av Henningsvær
olje på lerret, 150x200 cm

Marianne Wiig Storaas maleri   vindussalen

Vi har gleden av å presentere Marianne Wiig Storaas (1972) for første gang med separatutstilling i Kunstnerforbundet. Hun viser ti nye oljeportretter i større formater, 100×140 cm., hvor motivene er frontalt fremstilte mennesker som aktivt søker blikkontakt med betrakteren og innbyr til intimitet. Wiig Storaas modeller er venner hun fremstiller ved hjelp av fotografier som forelegg i en fotorealistisk tradisjon. Samtidig viser tydelige penselstrøk og evnen til beskrivelse av hårets og karnasjonens struktur, samt plaggenes stofflighet en interesse for maleriets kvaliteter.

Wiig Storaas ønsker å portrettere mennesker på deres egne premisser. Hun spør om deres drømmer og fantasier eller et sted de ønsker å være. Hun portretterer personer slik de ønsker å fremstå. De har valgt bakgrunnen i bildene selv. Hun behandler de portrettertes valg av omgivelser med alvor på tross av de ofte klisjéfylte motivene. Wiig Storaas vektlegger og underbygger de portrettertes personlighet gjennom blant annet å trekke figurene langt frem i billedrommet, og holde bakgrunnen i en nøytral, lys koloritt. Wiig Storaas oppnår med enkle virkemidler et ekspressivt uttrykk hvor personene fremstår som kraftfulle og direkte, samtidig som kunstnerens fokusering på lysets virkning setter de portretterte i en slags avstandspreget, drømmende stemning.

Wiig Storaas tilhører en generasjon norske kunstnere som vektlegger de håndverksmessige kvaliteter og teoretiske aspekter i tradisjon fra renessanse og barokk. I likhet med samtidige kunstnere som Sverre Koren Bjertnæs og Kira Wager, lar hun imidlertid maleritradisjonen møte erfaringer fra modernismens fotografi og konseptkunst, og oppnår slik et unikt og sjangeroverskridende uttrykk.

Les mer om kunstneren..

Pål
Robert
Kira
Anders
8 Pål
olje på lerret, 100x140 cm
7 Robert
olje på lerret, 100x140 cm
4 Kira
olje på lerret, 100x140 cm
10 Anders
olje på lerret, 100x140 cm

Bjørn Falch Andersen fotografi   2. etasje

Falch Andersens kunstneriske prosjekt bærer tittelen ”Reisen – Return to Beauty”, og omfatter et utvalg sort/hvitt-fotografier fra mange land i perioden 1965-2000. Tematikken er formulert som en livs reise fra begynnelse til slutt. Tittelen Return to Beauty henspeiler også på en nyvekket interesse i kunsten verden over for det konkrete realistiske og det skjønne og vakre, i motsetning til den lenge dominerende konseptuelle trend.

Falch Andersen bestreber seg på å opprettholde det klassiske håndverkets tradisjoner, og hans fotografiske verk er utelukkende sølvbromidkopier. Bildene er ikke digitalt bearbeidet. Han interesserer seg spesielt for friere former innen fotografiske teknikker slik den lille monografien Beslan (2004) er et eksempel på, fotoakvareller på sølvbromidpapir, samt bearbeidede litografiske bilder. Falch Andersen har produsert boken Lith Surrealisme (2005/06) og planlegger i nærmeste fremtid bøkene Mørkerommet, versjon 2, og samlingen Nå og Da.

Les mer om kunstneren..

Au bord de la Seine, Paris 1964
Place du Tertre, Paris 1964
Glasmagasinet, Oslo 1966
Paris 1964
8 Au bord de la Seine, Paris 1964
fotografi, 25x32 cm
9 Place du Tertre, Paris 1964
fotografi, 25,5x32,5 cm
12 Glasmagasinet, Oslo 1966
fotografi, 23,5x26 cm
14 Paris 1964
fotografi, 20x35 cm

Alida Rudjord Røiseland smykkekunst   2. etasje

Vi har gleden av å presentere den internasjonalt anerkjente smykkekunstneren Alida Rudjord Røiselands (1966) andre separatutstilling i Kunstnerforbundet Under tittelen Diva Ruralis presenterer hun en serie smykker for hals og hode, utført i mattslipt rustfritt stål, sølv og emalje.

Tittelen Diva Ruralis er hentet fra latin. Diva betyr guddommelig og anvendes i dag om berømte og feterte utøvende kvinnelige kunstnere. Ruralis betegner det landlige. Røiselands hensikt med sammenføyningen av de to ordene er ønsket om å gi en utradisjonell tolkning av divaskikkelsen, løsrevet fra den urbane forståelsen. Ved å forholde seg til en vitenskapelig benevnelse henspeiler hun på en klassifisering med referanser til floraen. Samtlige av hennes arbeider henter opp i seg elementer fra planteriket, både i forhold til formspråk, fargepalett og symbolikk. Hvert enkelt smykke knytter seg til et portrett, visualisert som en blomstrende diva. Gjenkjenneligheten er tilsynelatende og inviterer gjerne betrakteren til å ta del i fabulering omkring portrettets karakter.

Arbeidene har et omfang som sprenger de tradisjonelle smykkeformatene – dette for å understreke den ”landlige divaens” egenskaper i kraft av sin berømmelse og sitt markeringsbehov. Smykkene er likevel fullt ut anvendbare, både for den som liker å uttrykke seg ekspresjonistisk og lavmælt.

Les mer om kunstneren..

Jordbærstedet
Champagnepikene
Lammeløfteren
Barbs
4 Jordbærstedet
rustfritt stål og emalje
6 Champagnepikene
rustfritt stål, emalje
5 Lammeløfteren
rustfritt stål og emalje
9 Barbs
rustfritt stål og emalje