Utstilling 7. mai - 29. mai 2005

Hanne Nielsen maleri   overlyssalen

Det er andre gang Hanne Nielsen stiller ut i Kunstnerforbundet. Denne gangen viser hun 15 malerier i olje på lerret i Overlyssalen. Hanne Nielsen har i den senere tid fått stor oppmerksomhet for sitt fotobaserte maleri Du skal hedre din far og din mor så du får leve lenge i det landet herren din gud gir deg, som nå henger i den nye utstillingen ”Alle snakker om museet” i Nasjonalgalleriet. Vi ser frem til å vise hennes nye arbeider her.

Hun sier selv om bildene sine:
”I mange år har jeg vekslet mellom to ulike maleriske prosjekter; fotobasert maleri og frie fargekomposisjoner. To forskjellige tilnærmingsmåter som har vært nødvendige for meg. I det fotobaserte er motivet bestemt før maleprosessen begynner, mens fargekomposisjonene beveger seg fra frie assosiasjoner mot motivet.

Til denne utstillingen har jeg valgt det sistnevnte prosjektet, jeg har jobbet med farge, komposisjon, presisjon, assosiasjon og ulike typer sanseinntrykk. Utstillingen følger opp utseende fra min forrige utstilling i Kunstnerforbundet i 1998, men med et annet utgangspunkt. Den gang var det forskjellige epoker i den fjerne kunsthistorie som satte meg i gang, nå er det de nærmeste omgivelser og mine reaksjoner og fornemmelser i forhold til disse som har påvirket meg. Maleriene på utstillingen har en slags felles anatomi, men jeg ville at hvert maleri skulle være innesluttet i seg selv, med sin egen koloritt og via det sin egen karakter.” Se forøvrig vedlagt invitasjonsfolder med reproduksjon av maleriet ”Marsipan og antibiotika”.

Hanne Nielsen har hatt flere separatutstillinger og har deltatt på store kollektivmønstringer i inn- og utland, som Carnegie Art Award i 2000. Hun er innkjøpt av store offentlige samlinger: Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Kunstindustrimuseet (nå Nasjonalmuseet for kunst), Norsk kulturråd og Stortinget

Les mer om kunstneren..

Lille julaften med Fredrik
Marsipan og antibiotika
Edward liker kiwi, sjokolade og spagetti
… noe Astrid fortalte
Konstrukt
2 Lille julaften med Fredrik
olje på lerret, 80x80 cm
6 Marsipan og antibiotika
olje på lerret, 150x135 cm
7 Edward liker kiwi, sjokolade og spagetti
olje på lerret, 90x70 cm
8 … noe Astrid fortalte
ole på lerret, 146x130 cm
12 Konstrukt
olje pålerret, 160x120 cm

Torhild Berg objekt, pastell, gouach   vindussalen

Dette er Tohild Bergs første utstilling i Kunstnerforbundet. I vindussalen viser hun mosaikk-objekter, gouacher og store pasteller.

Hun har et fabulerende, livsbejaende billedspråk som appellerer til betrakterens fantasi.

Torhild Bergs figurskulpturer preges av humor, poesi, melankoli og et definitivt snev av surrealisme. Forlorne porselensfigurer og bruksgjenstander får i Bergs objekter oppleve en renessanse. Befridd fra sin opprinnelige funksjon, har i stedet diverse abnorme utvekster i mosaikk blitt deres skjebne. Det handler om glemte og ødelagte hverdagsting som løftes frem i lyset og byr på uventede fødsler. F. eks. en kjøttrosa gås i blank porselen, som synes uvitende om den svults-aktige utveksten som har tatt plass i dens bakdel. Er det en sykdom, et symbol for det ubevisste eller en svært konkret beskrivelse av det å slepe på sin historie?

I motsetning til objektene som ofte er ensfargete eller med islett av bare en farge, er Torhild Bergs malerier frodige og fargesterke. Tre store pasteller og noen mindre gouacher har motiver av et slags syntetisk landskap med trær og mange slags fugler. Bruksgjenstander dukker opp, helt tatt ut av sin sammenheng, men er gjenkjennelige og de samme som objektene.
Objektene og bildene er i dialog og hele utstillingen forteller historier et sted mellom drøm og virkelighet.

Torhild Berg er utdannet ved Statens Kunstakademi med fagene maleri og skulptur (1991-96). Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på gruppe- og kollektivutstillinger sist i Galleri Bomuldsfabriken i Arendal 1998. Hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet (nå Nasjonalmuseet for kunst) og har hatt utsmykningsoppdrag.

Les mer om kunstneren..

Fuck you, mother-fucker
Fugler falleri fallera
Rabarbrasuppe
Fuck you, mother-fucker
metall, mosaikk, porselen, Høyde 52 cm
21 Fugler falleri fallera
gouach på papir, 45x45 cm
19 Rabarbrasuppe
porselen tekstil

Liv Blåvarp veggobjekt og smykker i tre   2. etasje

Lørdag 7. mai har Kunstnerforbundet gleden av å åpne en utstilling med arbeider av vår internasjonalt kjente smykkekunstner Liv Blåvarp, hennes første separate utstilling i Norge etter den store retrospektive mønstringen på Sørlandets Kunstmuseum i 2001. Dette er Blåvarps tredje separatutstilling i Kunstnerforbundet siden debuten i 1988. Utstillingen vil omfatte 9 skulpturelle halssmykker og et stort veggobjekt.

Liv Blåvarp har gjennom hele sitt kunstneriske virke rendyrket treet som materiale. Ikke bare i de store halsklavene hun er blitt så berømt for, men også i de utallige utsmykningene hun har utført i offentlige rom. I treet finner Blåvarp den taktile materialkvaliteten hun søker.

Smykkene består utelukkende av trematerialer i kombinasjon med elementer av hvaltann, og er en videreføring av det temaet Liv Blåvarp lenge har jobbet med. Hun har utforsket den konkave formen, formspråket har gradvis utviklet seg; det nye nå er hulrom – åpninger – skålformer. Smykkene har strukturer i treet, sammensatt av mange elementer til en myk og levende form. Blåvarp vil at arbeidene hennes skal være en sanseopplevelse for hendene såvel som for øynene. De store halsklavene har også en smidig brukervennlighet, de føles gode å bære.

Av Liv Blåvarps siste internasjonale mønstringer kan vi nevne to separate utstillinger: Nordens Hus i Reykjavik i Island 2003 og en vandreutstilling i USA i 2001-2002 til Lenox, Santa Fe, Baltimore og New York, med Charon Kransen som kurator. Hun er rikt representert i museer og samlinger i inn- og utland, og har mottatt en rekke prestisjetunge priser og utmerkelser, senest Prins Eugenes medalje i 2003.

Fra 1991 og frem til i dag har Liv Blåvarp utført 7 offentlige utsmykninger. De mest sentrale er i seremonirommet ved Vestfold sentralsykehus i Tønsberg 1993 og i kapellet ved Sørlandet sykehus i Arendal 2004. For å markere disse større arbeidene har hun valgt å la et stort veggobjekt gå inn i utstillingen i Kunstnerforbundet.

Til utstillingen foreligger Liv Blåvarp – smykker 1984 – 2001. Boken har et rikt billedmateriale med foto av Guri Dahl, og tekster av Marjorie Simon og Gunnar Sørensen.

Les mer om kunstneren..

Ving
Kveld
Ørkenminne
Åndens tale II
1 Ving
or
6 Kveld
armant, beiset lønn og fugleøyelønn
4 Ørkenminne
palisander, bjørk og hvaltann
5 Åndens tale II
beiset bjørk og hvaltann