Utstilling 25. september - 24. oktober 2004

Leonard Rickhard maleri   Overlyssalen

Leonard Rickhard er en av våre markante samtidsmalere, og det er med stor glede vi viser hans nye arbeider i overlyssalen. Rickhards utstilling markerer et 30-års jubileum. Han hadde sin debututstilling i Kunstnerforbundet høsten 1974 i samme sal.

Allerede på den første utstillingen ble retningen lagt for stilistiske, motivmessige og formmessige problemstillinger som skulle engasjere ham i årene som fulgte, helt frem til denne utstillingen. Hans billedverden har gjennomgått relativt få endringer. Ofte ser vi menneskeskikkelser, bygningselementer og maskindeler i landskapet som er preget av stemninger på Sørlandet etter krigen. Det er gjerne noe melankolsk og hemmelighetsfullt over bildene. Kunstnerisk er han opptatt av å bevare og fornye den figurative malertradisjonen.

Utstillingen spenner fra det lille til det helt store formatet. I overlyssalen viser han ca. 10 malerier med titler som ”Figurer og hendinger i vårskogen”, se reproduksjon i invitasjonsfolder, ”Nattmaleren” og ”Fem landskaper før og etter soloppgang”. I tillegg til maleriene i overlyssalen viser han 32 små malerier i grafikkavdelingen i 2 etasje.

Det er femte gangen Leonard Rickhard stiller ut i Kunstnerforbundet. Han har hatt en rekke store separatutstillinger, som: begge salene i Kunstnernes Hus i 1995, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i 2001 og Nasjonalgalleriet i 2004. Han har deltatt på en rekke store kollektive mønstringer i både inn- og utland, som Carnegie Art Award utstillingen i 2000. Samme år mottok han prins Eugene-medaljen i Stockholm. Han er innkjøpt av ledende samlinger i Norge og Sverige.

Les mer om kunstneren..

Fem landskap før og etter soloppgang
Lynnedslag, asfaltverket
Tidlig morgen ved furuskogen
Analytisk bilde, vinter
7 Fem landskap før og etter soloppgang
olje på lerret, 137x168 cm
5 Lynnedslag, asfaltverket
olje på lerret, 196x196 cm
2 Tidlig morgen ved furuskogen
olje på lerret, 205,5x292 cm
1 Analytisk bilde, vinter
olje på lerret, 54x110 cm

Marianne Bratteli installasjon   vindussalen

Marianne Bratteli er kanskje mest kjent som maler og grafiker, men i de senere år har hun utforsket nyere teknikker, og på denne utstillingen viser hun en installasjon hun kaller ”Lystenes hage”.

Hun sier selv om sin utstilling: ”Lystenes hage” er tittelen på et triptykon laget av Hieronimus Bosch på 1500-tallet. Det er en visualisering av hans verdensbilde – dramatisk og fantasifullt skildret og som omfatter himmel og helvete og alt imellom. Vi har alle et verdensbilde bestemt ut ifra den tid vi lever; den personen vi er og de kunnskaper vi har. Utstillingen er en visualisering av MIN verden – på et ytre plan (mitt livsforløp, min familie etc.) og på et indre plan (mine forstillinger, fantasier, min tro og mine interesser). Alt er satt opp som brokker som kan sees separat eller i sammenheng. Jeg ble født i midten av forrige århundre, i 1951, rett etter den 2. verdenskrigs herjinger. Det er et tidsrom fylt av spenning, glede og skrekk. I mellomtiden har det vært et tusenårsskifte. Jeg har levd lenge nok til å erfare store endringer i menneskenes leve- og tankesett. Utstillingen inneholder foto, video, lyd, objekter og tekster.”

Samtidig med utstillingen her viser hun grafikk i Galleri Norske Grafikere.

Dette er Marianne Brattelis fjerde utstilling i Kunstnerforbundet. Hun har hatt flere separatutstillinger som Galleri Dobloug, Oslo i 1997 og 2001, Kunstnernes Hus i 1999 og Museet for samtidskunst i 2001. Neste år skal hun stille ut i Bomuldsfabriken i Arendal. Hun har deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland og er representert i store offentlige samlinger.

Les mer om kunstneren..

Lystens hage
14-73 Lystens hage
foto, 160x240 cm

Sissel Pape akvarell   2. etasje

Det er andre gangen Sissel Pape stiller ut i Kunstnerforbundet separat. På denne utstillingen viser hun bilder som er malt med akvarell, gouache og blandet teknikk på papir.

Sissel Pape har gjennom flere år arbeidet med bilder basert på inntrykk fra hav og kyst. Arbeidene er frie komposisjoner hvor penselstrøk, lys, og farge gir bildene en koloristisk kvalitet. Lys og farge abstraheres mer til bilder på indre, mentale uttrykk snarere enn figurative avbildninger. Se forøvrig reproduksjon av et bilde som vises på utstillingen, ”Blå” 2003. 56×76 cm.

Sissel Pape har hatt en rekke separatutstillinger helt siden hennes første i Galleri K i Oslo,1978. Hun har deltatt på kollektivutstillinger både i Norge og Sverige, bl.a på utstillingen ”Nordisk Akvarell” i 1998 og 1999. Hun er bl.a. representert ved Nordiska Akvarellmuseet.

Les mer om kunstneren..

Utsyn
1 Utsyn
akvarell, 56x76 cm

Toril Bjorg smykker   2. etasje

Det er en begivenhet når vår store smykkekunstner Toril Bjorg stiller ut separat i Kunstnerforbundet.

Temaet for utstillingen er bevegelse og forvandling. Utstillingen består av halsklaver og armbånd formet i sølv.

Toril Bjorg sier selv at smykkekunsten gir henne muligheten til å arbeide med form, volum, farge og bevegelighet i forhold til kroppens proporsjoner og bevegelser. Det at smykkene har en bruksfunksjon, er en utfordring og ikke en begrensning. Det gir henne muligheter til å arbeide med kombinasjoner av praktiske og tekniske løsninger, både når det gjelder intimitet, kroppsnærhet og symbolinnhold. Blant metallene har sølv et enestående uttrykkspotensiale, sier hun; det er både mykt, spenstig, lett formbart, og det har en fargeskala som spenner fra lysende hvitt via gråtoner til dypt svart.

Toril Bjorg går med denne utstillingen et skritt videre på sin oppdagelsesreise i sølvtrådens mulighet til å utvikle bevegelige strukturer. Smykkene er bygget opp av spiraler “skrudd” i hverandre, noe som gir dem den fleksibiliteten hun er ute etter for at smykkene skal være foranderlige. Smykkene er interaktive; brukeren inviteres til å omforme smykket etter sitt eget uttryksbehov. Hvert arbeide rommer en skala av uttrykk, fra det det klassiske til det dramatiske.

Til utstillingen blir det gitt ut en DVD hvor Toril Bjorg formidler eksempler på bruk av smykkene i levende bilder. DVD`en er tilsalgs og ligger i en mappe sammen med en katalog med foto av de utstilte arbeidene og en innsiktsfull artikkel skrevet av Jorunn Veiteberg. DVD-en blir vist på skjerm under utstillingen.

DVD`en er utgitt med støtte fra Norsk Kulturråd.

Les mer om kunstneren..

Hvit knappekrage
Edderkoppkvinnen I
9 Hvit knappekrage
925 sølv
1 Edderkoppkvinnen I
925 sølv