Utstilling 17. april - 9. mai 2004

Håvard Vikhagen maleri   overlyssalen

I en tid da video, fotografi og installasjonskunst er stadig mer gjeldende, har Vikhagen aldri mistet troen på maleriets vedvarende verdi. Det er derfor med stor glede vi kan presentere Håvard Vikhagens tredje separatutstilling i Kunstnerforbundet.

Det utgis en katalog i forbindelse med utstillingen hvor Selen Wendt har skrevet artikkelen. Vi siterer noen utdrag:
Hos Håvard Vikhagen er naturen en helt vesentlig del av tilværelsen, en essensiell del av livet som det er umulig å komme bort fra. Imidlertid, er han lite interessert i å kun gjenskape naturen i sine malerier. Istedenfor å formidle det helt åpenbare, skaper han spennende tolkninger av virkeligheten. Maleriene balanserer på en skiftende linje mellom figurasjon og abstraksjon som bidrar ytterligere til mystikken. Med Vikhagens karakteristiske vestlandske vintermotiver utforsker han denne smale stien mellom det abstrakte og det figurative.

En menneskeskikkelse som trer frem i en komposisjon kan like godt forsvinne igjen i et udefinerbart abstrakt felt. Bildene befinner seg i det flytende grenselandet hvor landskap og abstraksjon eksisterer som sterke motsetninger og både skaper spenning og utfyller hverandre. Håvard Vikhagen formidler sin personlige tolkning av ulike landskap, satt sammen i et lappeteppe som representerer en helt ny virkelighet. Han benytter seg av det abstrakte for å skape et enda mer fengende landskap som er bygget opp av drømmer, erfaringer, naturen og en indre respekt for maleriets formelle verdier.

Den røffe, barske overflatebehandlingen kjennetegner Håvard Vikhagens bilder. Som et liv preget av små og store arr som skaper karakter, er maleriene definert av ombestemmelser, skrap, rift, fotspor, rusk og sand. Maleriene gir små innblikk i hva Vikhagen har vært igjennom for å komme dit han er i dag, både psykologisk, fysisk og geografisk.

For Håvard Vikhagen handler det hele om et indre behov til å male og utforske de mange muligheter knyttet til maleri, ikke å følge etter hva andre måtte mene er relevant og tidsaktuelt. At han fortsetter å utfordre seg selv som maler er kanskje nettopp det som gjør at bildene klarer seg i konkurranse med det stadig større spekteret av utfordrende multimedieprosjekter i dagens kunstarena.

Les mer om kunstneren..

Rød fabel
Flukt
Sky
Tegn
Stigma
10 Rød fabel
olje på lerret, 168x200 cm
8 Flukt
olje på lerret, 147x200 cm
7 Sky
olje på lerret, 80x95 cm
3 Tegn
olje på plate, 120x184 cm
1 Stigma
olje på lerret, 60x75 cm
Steina - Garden
Grå sol
9 Steina - Garden
olje på lerret, 80x92 cm
12 Grå sol
olje på lerret, 70x100 cm

Bente Louise Aas maleri   vindussalen

Det er første gang Bente Louise Aas stiller ut separat i Kunstnerforbundet.

Bente Louise Aas arbeider i det lille format, med små oljemalerier på plate, i et surrealistisk – naivistisk billedspråk. Hun formidler en stillhet i sine bilder med et ladet innhold. Det er noe foruroligende i hennes motiv. Det nære og trygge er satt opp mot truende natur, overdimensjonerte trær, sopper eller mennesker. Observatøren er sentral i motivene. Alt fra porselensdyr til hus og trær er betraktere. Motivene har denne gangen også beveget seg inn i bybebyggelse, skog og fjellandskap. Temaene går igjen i mange av bildene som en slags serie.

Distansen som oppstår mellom det objektivt registrerende og det utrolige fører til et spill mellom det realistiske og det overnaturlige. Fortellingen balanserer mellom det troverdige og det som umulig kan la seg forklare rasjonelt. Grensen mellom det realistiske og det som ikke hører til i det vi kaller virkeligheten er dermed vanskelig å trekke

Bente Louise Aas har en blanding av malerisk intensitet og refleksjon i arbeidene sine. Hun makter å skape eksistensielle øyeblikk av sannhet.

Les mer om kunstneren..

Landskap
Kråke og bjerk
Tidlig morgen på hytta
Det kommer en steinblokk
41 Landskap
olje på plate, 14x19,5 cm
12 Kråke og bjerk
olje på plate, 16x22 cm
2 Tidlig morgen på hytta
olje på plate, 16x22 cm
23 Det kommer en steinblokk
olje på plate, 19x24 cm

Øyvind Suul keramikk   2.etasje

Det er en stor glede for Kunstnerforbundet å kunne presentere nye arbeider av Øyvind Suul, på hans første separate utstilling i Kunstnerforbundet, hvor han forøvrig deltok på “Juniutstillingen 1997”.

På utstillingen viser Øyvind Suul en serie skulpturer som uttrykksmessig pendler mellom abstaksjon og figurasjon. Skulpturene har ofte menneskelige kjennetegn, og de er sammensatt av flere stiliserte figurative elementer som opptrer som et “minste felles multiplum” for bestemte meningsbærere. Sammenstillingene frembringer absurde og tvetydige ideer, men visuelt klare konstellasjoner.

Øyvind Suul, født i Trondheim i 1967, tok hovedfageksamen ved Institutt for keramikk på SHKS i 1996. Året etter debuterte han på Høstutstillingen med skulpturen “Dykk”, og i 2000 debuterte han som separatutstiller med LEGEND i Ram galleri. Siden 1994 har han deltatt på en rekke store og viktige utstillinger. Særlig betydningsfullt for hans utvikling var oppholdet ved European Ceramic Work Center i Nederland høsten 2002. Arbeidene, som ble til på EKWC, ble avbildet i en egen katalog ( finansiert av UD. ), som også var medvirkende til gode utstillings-kontakter, og til en utstrakt utstillingsaktivitet i Norge og i utlandet.

Suul er bl.a. innkjøpt til Keramikmuseum Westerwald i Tyskland, Det Norske Utenriksdepartement og av Fondet for norsk samtidskunsthåndverk til kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim. I 1999 ble han hedret med Norsk Forms pris til unge formgivere,og i 2000 mottok han Oslo bys kulturstipend.

Les mer om kunstneren..

Fat of the land. (evil edition)
Blend of nature
Blend of nature
4 Fat of the land. (evil edition)
keramikk, 32x200x200 cm.
1 Blend of nature
leire, 85x300x300 cm
1 Blend of nature
leire, 85x300x300 cm