Utstilling 17. august - 15. september 2002

Tore Hansen maleri   1. etasje

Det er med stor glede vi ser frem til Tore Hansens store separatutstilling i Kunstnerforbundet denne høsten. I begge salene i første etasje viser han malerier og tegninger. Dette blir 4de gang han stiller ut separat i Kunstnerforbundet.

Tore Hansen (1949) er født og oppvokst på Finnskogen. Etter studier i Oslo flyttet han tilbake til hjemstedet Grue med sin kone, billedkunstneren Hanne Borchgrevink. Med utsikt over Store Røgden og omslukt av store gamle furutrær ligger huset fredelig som en utmerket ramme rundt Hansens bilder. Miljøet er da også inspirasjonskilden til hans motiv-valg.

De store maleriene har blitt enda mer stilisert. Tegnene; mennesker, trær eller dyr er omslukt av et trygt mørke. Uten å bli hverken dystre eller truende er det noe ensomt over Tore Hansens bilder; ensomme vandrere, elger, eller andre tegn i naturen går igjen. Vi er alle en del av en større historie og slik kan også Tore Hansens figurer leses nærmest som tegn eller skrift i naturen. Historiefortellingen samt det forenklede formspråket understreker dermed slektskapet med runer og helleristninger. Tore Hansen tar for seg menneskes plass og nærhet til naturen og det skjøre balanseforholdet.

Koloritten er dempet i sort og gråtoner med islett av blått. I noen av bildene, særlig de mindre maleriene er det kontraster som kan lyse opp i røde og sterke gule fargeklanger. I tillegg vil det vises mindre tegninger utført i akryl på papir.

Den kunstneriske aktiviteten er høy; en uke før åpning i Kunstnerforbundet åpner utstilling i Rogaland Kunstmuseum hvor Tore Hansen stiller ut sammen med Leonard Rickhard, Hanne Borchgrevink, Bjørn Ransve og Arne Malmedal. Etter utstillingen i Kunstnerforbundet starter han på en stor utsmykning (25m x 15m vegg) til Vestfold sentralsykehus.

Tore Hansen er utdannet i Oslo ved SHKH 1967-71 og Statens Kunstakademi 1973-79. Han er en av våre begavede etterkrigsmalere, og har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på store mønstringer i både inn- og utland. Han er innkjøpt av viktige samlinger som: Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Bergen Billedgalleri og British Museum, og hatt store utsmykkingsoppdrag.

Les mer om kunstneren..

Speilbilde
8 Speilbilde
akryl på lerret, 108 x 115 cm

Inger Johanne Rasmussen tekstil   2. etasje

Det er en stor glede for Kunstnerforbundet å kunne åpne høstsesongen med en separatutstilling av tekstilkunstneren Inger Johanne Rasmussen ( f. 1958 ).

Rasmussen har kalt utstillingen ”gjenfortellinger”, og som hun sier: ” Tekstiler er fortellinger om lykke i ulike former. Så mange ganger er dette ønsket lagt inn i plagg, gardiner og sengetøy, at vi leser meningen uten å tenke på det som noe underlig. Det er helt selvfølgelig; prikker for det lystige, kjøkkenruter for det sunne, monogrammer for eiendom, blomster for det kvinnelige, pledd for det koselige, krittstriper for rikdom og makt… Ved hjelp av tekstiler kan virkeligheten nærme seg drømmen. – Og er det nå så sikkert at det ikke finnes ekte lykke i en sofapute? ”

Utstillingen i Kunstnerforbundet består av fem store applikasjoner med nytolkninger av tekstile mønsterslagere, som blomster, ruter og prikker, men denne gang i en større og voldsommere variant.

Tekstilbildene er laget i tovet ullstoff som er farget, klippet til og sydd sammen for hånd. Applikasjonene er utført etter intarsiaprinsippet. De fem teppene måler ca. 250X300 og har titlene RØD HAGE, PRINSESSENS ROM, PLEDD, LYSTHUS og POLKADOTT.

Inger Johanne Rasmussen arbeider med tekstile teknikker. Arbeidet hennes har de senere årene vært tredelt: Vevde og applikerte billedtepper til utsmykning, og kirketekstiler. Gulvtepper utført i Tufteteknikk på Hødnebø Tepper i Risør. Forfatter av to fagbøker for vev, utgitt på Tell Forlag. Hun har også fungert som designer for Hødnebø Tepper, de siste årene i samarbeid med Franz Schmidt i designgruppen KOKT. I årene 1995-98 var hun høyskolelektor i fagtegning for vev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo.

Til utstillingen blir det laget en katalog med et stort billedmateriale og en fyldig vitaliste.

Les mer om kunstneren..

Prinsessens rom
3 Prinsessens rom
applikasjon, 250 x 300 cm