Utstilling 10. januar - 3. februar 2013

Kjell Bjørgeengen overlyssalen

Kjell Bjørgeengen arbeider med videoens råmateriale, og arbeidene hans har ofte en abstrakt karakter. Installasjonene skapes i tett dialog med arkitekturen på stedet han arbeider, og han benytter seg av musikk som et billedskapende element i krysningspunktet mellom det musikalske og det visuelle. Utstillingen i Kunstnerforbundet er derimot stum, på tross av at alle arbeidene har lyd som sitt eget utgangspunkt. Videoene vises i en langsom overgang fra lys til mørke.

Bjørgeengen ser sin kunstneriske praksis som en undersøkelse av virkeligheten, og han ønsker å vise at denne ikke er gitt, men må bearbeides og forandres aktivt, både kunstnerisk og politisk.

Han regnes som en av Norges fremste nålevende video og installasjonskunstnere og har gjort seg bemerket nasjonalt så vel som internasjonalt i sine arbeider med video og lydbasert kunst. Innen bruk av video i installasjoner har han vært en pioner i Norge. Han har også opparbeidet seg en betydelig internasjonal posisjon.

Kjell Bjørgeengen har blant annet har han gjort arbeider i Kunstnernes hus, Museet for Samtidskunst og Bergen Kunstmuseum. Han har deltatt på utstillinger verden rundt, og er i tillegg innkjøpt av en rekke større samlinger og museer både i Norge og internasjonalt. Det er første gang han stiller ut i Kunstnerforbundets overlyssal.

Les mer om kunstneren..

Oversiktsbilde fra utstillingen
Detalj
Detalj
Detalj
Detalj
Oversiktsbilde fra utstillingen
Detalj
Detalj
Detalj
Detalj
Oversiktsbilde fra utstillingen
Oversiktsbilde fra utstillingen
video

Marie Buskov vindussalen

Window, Figures, Leaves

Marie Buskovs arbeider utforsker forholdet mellom todimensjonale bilder og tredimensjonale former. Hun jobber hovedsakelig med skulptur og installasjon, hvor fotografiet og dialogen med rommet er utgangspunkt og råmateriale.

Verkene er ofte stedsspesifikke, med selve arkitekturen som utgangspunkt. Fra egne fotografier av utstillingslokalet og byrommet utenfor Kunstnerforbundet har hun skåret ut former som har blitt bearbeidet digitalt og trykket på tynne aluminiumsplater. Disse har deretter blitt frest ut og malt for så å bli plassert tilbake i utstillingsrommet i en romlig komposisjon. De fotografiske flatene vitner om en sett virkelighet, men løsrevet framstår de også som rene former, gjenkjennelige og fremmede på samme tid. Elementene vipper mellom fotografi og skulpturell form.

Leken mellom fotografi og form, forside og bakside, engasjerer både kroppen, blikket, rommet og flaten. Man må bevege seg, skifte synsvinkel og gå mellom. Muligens anes gjenkjennelige fotografiske elementer, samtidig som man konfronteres med kunstverket som et konkret og fysisk objekt. Motstanden og balansen mellom det visuelle og det fysiske skaper refleksjon over skulpturens og fotografiets status, og undersøker rommet som beholder av tid.

Marie Buskov (f. 1980) er utdannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og Kunstakademiet i Oslo, hvor hun tok sin Master i 2009. Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger, blant annet på Kunstnerforbundet, Charlottenborg Kunsthall, København, og Ballhaus Ost, Berlin. Hun har også gitt ut en fanzine på Torpedo Press. I november 2012 vant hun Sparebankstiftelsen DNB NOR Stipendutstilling. Buskov var fra 2008 – 2012 medredaktør av UKS Forum, og har siden 2011 vært ansatt som formidlingsansvarlig på Kunstnernes Hus i Oslo. Utstillingen på Kunstnerforbundet 2013 er hennes første separatutstilling.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Les mer om kunstneren..

Oversiktsbilde fra utstillingen
Oversiktsbilde fra utstillingen
Oversiktsbilde fra utstillingen
Oversiktsbilde fra utstillingen

Ingjerd Hanevold salene i 2. etasje

Natural Wonders

Ingjerd Hanevolds smykker har sin opprinnelse i en beundring for naturens liv, former og strukturer. Samtidig er hun opptatt av å se sine arbeider i større sammenhenger, nært knyttet til menneskers liv og gjerninger. I noen av hennes smykker er repetitive elementer utformet for å inngå i komplekse konstruksjoner, mens andre arbeider er karakterisert av deres klassiske form og skulpturelle kvaliteter. Hennes mål er å lage smykker som utgjør en forskjell for brukeren og samtidig underbygge personlighet og karakter.
Hanevold har hatt oppdrag som frilansdesigner for David-Andersen. Hun utarbeidet medaljene ved De olympiske leker i Lillehammer 1994. I 1996–98 var hun ansatt som professor ved Högskolan för Design och Konsthandverk i Göteborg, og siden har hun virket som professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun ble tildelt Jacob-prisen i 2006. Smykkene hennes er innkjøpt til en rekke prestisjetunge museer i Norge og utlandet.

Les mer om kunstneren..

Oversiktsbilde fra utstillingen
Jern41natten
Skjørhet og styrke
Bella
Krystallklar/Pyrittkrystall 2
Oversiktsbilde fra utstillingen
39 Jern41natten
Brosje; oksidert sølv og diamanter
Skjørhet og styrke
Halssmykke: sølv, bergkrystall
29 Bella
Anheng: bronse, tråd
Krystallklar/Pyrittkrystall 2
Mineral og kontruert pyritt. Forgylt messing
Prima Ballerina
I knopp
Før blomstring
Skjult Perle
Stjerneglans
8 Prima Ballerina
Brosje: sølv
40 I knopp
Pin: oksidert sølv med perle
34 Før blomstring
Brosje: sølv, topas
2 Skjult Perle
Halskjede: sølv, hvite ferskvannsperler
9 Stjerneglans
Brosje: sølv, diamater
Henger i en tråd
Tears
Håp
Havfrue
43 Henger i en tråd
Halssmykke; sølv, topas
Tears
Anheng; sølv
Håp
Pin: oksidert sølv og ferskvannsperle
28 Havfrue
oksidert sølv, sydhavsperle