Samisk nasjonaldag
06.02.24, kl. 13:30

Performance med Niilas og kunstnersamtale med Kristin Tårnesvik

Vi markerer Samisk nasjonaldag med en performance av elektronikaartist Niilas og kunstnersamtale med Kristin Tårnesvik i utstillingen hennes Ro i rett linje.

Loga doaluid birra sámegillii.

Tirsdag 6. februar 2024 markerer vi Samisk nasjonaldag med en performance med elektronikaartist Niilas (Peder Niilas Tårnesvik) med eksperimentell elektronikk, steiner og ambient lydmateriale. Performancen finner sted i Kristin Tårnesviks utstilling Ro i rett linje i Salene i andre etasje. Etter performancen vil Kristin Tårnesvik delta i en samtale med Raisa Porsanger.

Komponist, artist og lydkunstner Peder Niilas Tårnesvik jobber bredt på tvers av sjangre og utrykk, men har alltid en rød tråd gjennom sine arbeider. Gjennom prosjektet sitt Niilas har han med klubbmusikk vunnet Spellemannsprisen for debutalbumet Also This Will Change i 2020, holdt performancer med steiner og elektronikk, og holdt en kontinuerlig flyt som en bunnsolid DJ. Gjennom å veve elektroniske beats, dyp bass og melankolske melodier skaper han glitrende tepper av lyd, som bindes sammen av hans samiske opphav og arktisk estetikk. 

Kristin Tårnesvik (f. 1964) er norsk-samisk kunstner fra Gáivuotna/Kåfjord, bosatt i Oslo. Hun jobber innen mange ulike medier og formater; fra tegning, grafikk, skulptur, foto, video til instal­lasjons­baserte verk. Bakgrunnen for arbeidene er ofte tema som kultur­arv og kulturell hukom­melse, samt refleksjon over tid og manuelt arbeid.

Kristin Tårnesvik viser en rekke nye tegninger på papir og skulpturer i tre i utstillingen Ro i rett linje i Kunstnerforbundet. Den intuitive prosessen og lek med abstrakte former er gjennomgående i hennes kunstnerskap. Tårnesvik kaller de abstrakte verkene sine for språk­løse. Det handler om å forlate språket og gå inn i en følelses­verden. Dette knytter seg også til Tårnesviks oppvekst i en sjø­samisk bygd der fornorsk­ningen har stått sterkt. Tradisjons­håndverk og det intuitive møtes i tre­skulpturene som er laget hjemme hos hennes far i Dálves­vággi/Older­dalen. I utstillingen åpner disse også opp for en åndelig­het og en sfære der tid og sted opphører.

Les mer om utstillingen Ro i rett linje.

Foto av Peder Niilas Tårnesvik: Christine Bouché

Kristin Tårnesvik, Å strekke linjen I, II, III, IV, V, 2023. Tusj, tørrpastell og fargeblyant på papir.

Kristin Tårnesvik, Fra form til en annen, 2023. Tusj og tørrpastell på papir.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern