I et intervju med Tiril Flom sa du at du jobber både intuitivt og systematisk med fargekombinasjoner. Har det vært mer intuitivt eller systematisk i arbeidet med Ikat?
Det har vært ganske intuitivt, selv om måten jeg arbeider med fargene på ofte følger et mønster. Jeg har tatt utgangspunkt i den naturlige brunfargen til den ene sauen min, Alli, og sett på hvordan jeg kan integrere den inn i fargepaletten min. For meg handler det hele tiden om å finne en slags balanse mellom jordtoner og mer energiske farger. I dette prosjektet har jeg ønsket å skape en opplevelse av at noe skurrer samtidig som det er harmoni mellom fargene. Ofte tror jeg at jeg søker en slags tonalitet, en type klang mellom fargene. Utgangspunktet er ofte at jeg setter sammen ulike nyanser, og ser hva de tilfører hverandre. Derfor jobber jeg ofte utfra en type komplementær tankegang, fordi det forsterker kulørene. Ikke direkte komplementærer, men f.eks. at en grønnfarge ved siden av en brunfarge kan løfte frem det røde i det brune. Også prøver jeg å finne en balanse ved å ta inn hvitnyanser eller andre ufargede partier. Jeg opplever at det tilfører et slags pust til verkene.
Apropos pust og luft, sprang skaper en luftig vev der veggfargen kan skimtes gjennom. Hvordan forholder du deg til rommet verket skal være i?
Hvis verket skal henge et sted der fargene allerede er bestemt tar jeg alltid utgangspunkt i fargene i rommet. Jeg tar inn fargen på veggen som en del av paletten. Hvis jeg til en utstilling tenker at en annen veggfarge kan løfte frem verket bedre kan jeg velge å male veggen. Når det kommer til andre faktorer i rommet, som lys, er det ofte kaldt, flatt dagslys som passer best. Jeg har ikke lyst til å skape unødvendig dramatikk i lyssettingen. Et unntak var utstillingen på KRAFT. Der var verkene i et mørkt rom, og jeg tenkte at det var spennende å la lyssettingen være dramatisk fordi du får et annet rom enn en «white cube».
På Kunstnerforbundet er verkene montert på akrylglass eller spent opp med akrylglassylindere. Hvorfor har du valgt å kombinere ullen med akrylglass?
Jeg har alltid hatt en fascinasjon for plast som materiale, både på grunn av dets historie og problematiske rolle i samtiden. Når jeg jobber med det håndspunnede garnet leter jeg etter et monteringsmateriale som kan stå i kontrast til den varme og familiære ullen. Jeg liker at det ikke er en iøynefallende montering, og at den først blir tydelig når man står nær verkene. Plasten er viktig i verkene mine, men den har en sekundær rolle siden den blir brukt som monteringsmateriale. Når jeg jobber med sprang er tekstilet oppspent fra begynnelse til slutt.
For å kunne kombinere de ulike egenskapene til garnene jeg bruker, f.eks. tykkelse og elastisitet, spenner jeg opp den tekstile flaten i monteringen, da det jevner ut ujevnhetene. De ulike sauene har unike egenskaper i ullfellen sin, forskjellig fordeling av bunnull og dekkhår, lenger eller kortere fibrer, eller synlige margehår som stikker ut. Dette får frem ulike teksturer. Det påvirker også innfargingen. Visse typer fibre passer bedre til innfarging enn andre. Det siste året har jeg farget mye løs ull fra sauen Balder, som bodde hos mine foreldre i Sverige. Han hadde litt kortere og mer krøllete fibre, som var enkle å håndtere i fargingen. Det var en glede å farge ullen hans. Ellers velger jeg ofte ull ut ifra hvilket utrykk jeg ønsker. Jeg kan få en vakker ujevn farge om jeg farger grå ull, og sommerull er enklere å farge enn vinterull siden ullen blir litt grovere på vinteren enn på sommeren. Det er mange beslutninger å ta, men ofte blir de tatt intuitivt. Sauene blir mer og mer grå i fargen jo eldre de blir. Da kan jeg også planlegge hvilke farger jeg kommer til å få, og hvordan jeg kan utnytte fargeskiftningen i ullen.