Småfuglen letter
Mikadospiller (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Småfuglen letter (2018) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Brun fuge (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Minne fra Viipuri (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Torso (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Cicerone (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Synsforstyrrelse (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
Småfuglen letter, detalj (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen
I landskap (2019) — Hans Kristian Borchgrevink Hansen

Småfuglen letter
Kabinettet og salene i 2. etasje
19.09.-20.10.2019

Hans Kristian Borchgrevink Hansens utstilling Småfuglen letter består av en nyprodusert film og en serie komposisjoner i tre, papir, jord og strie. Gjennom et nært blikk på tilsynelatende tilfeldige objekter, situasjoner, lyder og observasjoner kartlegger og skildrer Hansen sine umiddelbare omgivelser.

Hansens utstilling tar utgangspunkt i et års opphold på gården Ringsveen utenfor Lillehammer. Gården er fra 1700-tallet og ble kjent for offentligheten da Anne og Jakob Weidemann bosatte seg her etter at sistnevnte utsmykket Maihaugsalen i 1967, men den har også tidligere huset malere som oppsøkte Lillehammer-lyset, som Einar Sandberg og Henrik Sørensen. Jakob Weidemann var en av pionerene innen det abstrakte maleriet i Norge, og med sin lyriske abstraksjon en markant skikkelse i norsk kunstliv fra 40-tallet og frem til sin død i 2001. I 1966 viste Weidemann 11 malerier i overlyssalen på Kunstnerforbundet som senere samme år ble sendt til Veneziabiennalen.

Filmen Småfuglen letter er redigert sammen av et fragmentarisk materiale sanket under oppholdet på Ringsveen. Dette småbruket har en særlig plass i norsk kunsthistorie, men samtidig portretterer filmen hjemmet som et hvilket som helst hjem. Jakob og Anne blir protagonister i filmen på lik linje med andre deltagere, som ekornet, brøddeigen, ettermiddagssola, tuntreet og nettbankbrikken. Filmen blander animasjon og video, samtid og historie til en flytende videomasse av observasjoner og passerende årstider. Den finske poeten Pentti Saarikoski skrev at han ikke snakker om verden og dens steder, men om stedene og deres verden. Med dette utgangspunktet utforsker filmen huset og nærområdet, og som Weidemann fant sine motiver utpå gårdsplassen har Hansen sondert nærmiljøet og funnet frem til sine. Støvkorn, skismurning, en negl, en utskåret hest i tre eller en ketchupflaske kan synes å komme til live gjennom kunstnerens møysommelige omsorg for objektene og miljøene han skildrer. Filmen er delt opp i 15 kapitler og tar oss igjennom ulike årstider og ulike stemninger som preges av vær, av lyd og av stillhet, men som også preges av små nesten usynlige fragmenter av en verden utenfor som på stillferdig vis inntar hjemmet – enten i form av suvenirer og postkort eller gjennom radioen på kjøkkenet.

På to store jordvegger som kan minne om Weidemanns skogbunnbilder fra 60-tallet har Hansen i 2. etasje montert en eklektisk samling med arbeider i tre, papir og pappmasje. Arbeidene fremstår som ikke-funksjonelle objekter og etterlatenskaper, nærmest som tilfeldige komposisjoner. Gjennom å la seg lede av materialenes iboende egenskaper undersøker Hansen forholdet mellom formale aspekter ved materialiteten og det å skape og gjenskape historier.

Filmen Småfuglen letter har musikk av Øystein Wyller Odden.

Hans Kristian Borchgrevink Hansen (f. 1985, Grue Finnskog) er utdannet ved Nordland Kunst og Filmskole, Kunsthøyskolene i Oslo og Bergen. Tidligere filmer inkluderer Fremmede hjemmtrakter, Samlede refusjoner, Detritus og Undere i dagligstuen. Han har hatt utstillinger på visningssteder som Kunstlerhaus Bethanien, Trafo Kunsthall, Røgden Bruk og Kunstnerforbundet. Hansen mottok i 2017 Forsberg og Aulies legats stipend for malere og tegnere. Han har utgitt bøkene Home and Away og Mot havranden – en nordatlantisk turguide, og i skrivende stund tegner han på en finsk reiseguide som trykkes i 2020.

Utstillingen har mottatt støtte fra Norsk Kulturråd og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Installasjonsfoto fra utstillingen

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern