Arkeologiske erindringer
Arkeologiske erindringer (2020) — Åsil Bøthun
Forlatte klær, II (2020) — Åsil Bøthun
Erindring fra oppvekst (2020) — Åsil Bøthun
Arkeologiske erindringer (2020) — Åsil Bøthun
Arkeologiske erindringer (2020) — Åsil Bøthun

Åsil Bøthun
Arkeologiske erindringer
Kabinettet
17.09.–18.10.2020

Med former som kan assosieres med geologiske fragmenter, arkeologiske funn eller fossiler, materialiserer Åsil Bøthun i dette prosjektet personlige erindringer. Gjennom avstøpninger av tekstiler og gjenstander som har tilhørt personer i nær relasjon, fremstår arbeidene som ekkoer av hendelser og sanselig historier manifestert som rester og spor fra fortid. 

Bøthun har i en årrekke arbeidet med materielle transformasjonsprosesser hvor kopiering og sporing har vært en gjennomgående tematikk. Hun stiller ofte spørsmål rundt verdihierarkier, og hvordan man forankrer dette til hverdagslige gjenstander. Å knytte vår identitet opp mot eiendeler og objekter er fortsatt et sentralt aspekt ved Bøthuns arbeider. Men i denne nye serien er de allmenne gjenstandene gjengitt i form av avstøpninger, i motsetning til tidligere hvor hun ofte nøysommelig har arbeidet med imitering og en presis gjengivning koblet til forbrukerkulturen. 

Arbeidene er utført i tradisjonelle støpematerialer som gips, voks, betong og bronse.

Bøthun (f. 1971) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (2002), hun bor og arbeider i Bergen som professor i skulptur og installasjon ved Kunstakademiet -Institutt for samtidskunst, Universitetet i Bergen. Hun har blant annet stilt ut ved KODE, Bergen (2018); Forum Box, Helsinki (2015); The National Museum of Art, Bangkok (2009); Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg (2008); Bomuldsfabriken kunsthall, Arendal (2006); PLAY galleri, Berlin (2003) og UKS, Oslo (2003). Hun er mottaker av flere priser blant annet Høstutstillingsprisen (2013), og er innkjøpt av flere samlinger. Hun har tidligere stilt ut i Kunstnerforbundet (2008) og hadde en omfattende separatutstilling i Vigelandmuseet i 2018.

Arkeologiske erindringer skal også vises ved Naturhistorisk Museum, Bergen i 2021. 

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern