Panorama (Kapp)
Himmel (2021) — Johannes Engelsen Espedal
Nøkkel (2021) — Johannes Engelsen Espedal
Oversiktsbilde fra utstillingen (2021) — Johannes Engelsen Espedal
Calathea (2020) — Johannes Engelsen Espedal
Oversiktsbilde fra utstillingen (2021) — Johannes Engelsen Espedal

Johannes Engelsen Espedal
Panorama (Kapp)
Salene i 2. etg.
21.10.–21.11.2021

Utgangspunktet for Johannes Engelsen Espedals skulpturelle komposisjoner er ødelagte gjenstander som mange kanskje kun ville sett på som skrot. De kan komme fra loft, uthus, kjellere eller grøftekanter. Han benytter gjerne spor av bruk eller en værbitt patina som fundamenter som han bygger videre på. Grunnlaget kan være bygningsmateriell, et møbel, eller en landbruksmaskin. Montert i gallerirommet fører elementene betrakteren inn i en romlig komposisjon som best kan beskrives som et fragmentert landskap. Gjennom håndverk og komposisjon oppløses eksisterende ideer om objektene, og fristiller materialene. På denne måten oppstår nye muligheter hvor form og mening snus på hodet.

Materialer og ideer sidestilles i en prosess hvor Espedal forsøker å gi rom for mange ulike utfall. Det hele er en søken etter en komposisjon som spiller på en tvetydighet, en materiell tyngde kombinert med en svevende letthet. Ved å la motivene lande i det slumrende, uklare mørket åpner Espedal for å gjøre den irrasjonelle impulsen til den endelige drivkraften i arbeidet. Sammensetningen legger til rette for at betrakteren skal kunne bevege seg fritt inn i en åpen fortelling.

Johannes Engelsen Espedal (f. 1988) Bor og arbeider på Kapp, Østre Toten. Han er utdannet ved Kunst- og designhøyskolen i Bergen og Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, Tyskland. Har blant annet hatt separatutstillinger ved Glasslåven Kunstsenter (2021), Bærum Kunsthall (2017), Harpefoss Hotell (2017), Oppland kunstsenter (2016), Akershus kunstsenter (2016) og Tag Team, Bergen (2014). I 2018 mottok han «Høstutstillingsprisen» for verket «Hotel Occidental».

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern