Sementerte fragmenter
Sementerte fragmenter (vegg #7) Konglo (2022) — Sverre Gullesen
Sementerte fragmenter Uten tittel (gulv#13)  (2022) — Sverre Gullesen
installasjonsbilde (2022) — Sverre Gullesen
Sementerte fragmenter (Uten tittel, vegg #2) (2022) — Sverre Gullesen

Sverre Gullesen
Sementerte fragmenter
Overlyssalen
13.01.–20.02.2022

Utstillingen åpner dørene torsdag 13.01 kl. 18:00.

Kunstnerforbundet følger helsemyndighetenes anbefalinger til en hver tid. Mer info om smittevern finner du her.

Verkene i Sverre Gullesens utstilling spiller sammen i en poetisk og implisitt politisk helhet i tråd med resten av kunstnerskapet hans. Her er skulptur, politikk og sosial praksis naturlige sider av samme sak. Gjennom sin ambivalente omgang med modernismens formspråk behandler Gullesen indirekte ideologiene disse formene er forbundet med. Svakheter og brister i strukturene tillegges like stor vekt som materialenes iboende skjønnhet.

Mens valg av teknikk og materialer naturlig peker mot modernismens store, offentlige verk og stramt representative, offentlige arkitektur, fremstår skulpturene selv snarere organiske og sårbare, som vrakgods og rester etter forrige århundres ‘store ideer’. Skulpturene blir metaforer for samfunnsstrukturer under press, systemer og ideologier som bryter sammen. De høye, lave, smale, brede figurene står sammen i rommet, som enkeltindivider en forsamling. Hver av dem er et konglomerat av materialer og referanser støpt sammen i en ny helhet.

Gjennom eroderte, hardt sandblåste overflater, sår og kutt kommer formenes indre reisverk til syne. I de todimensjonale verkene på veggen blottstilles materialenes indre fargespill som en antydning om uutforsket potensial. Gullesens arbeid tar konseptuelt form av en slags Fugl Føniks: gjennom sårene og sprekkene kan man skimte glimt av fremtidshåp i restene av det som har vært.

Sverre Gullesen (født 1980, Mo i Rana) er en billedkunstner utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels de la Cambre i Brussel. Han har tidligere jobbet med performance og sosialkoreografi, men har siden 2015 jobbet primært med skulptur og relieffer i betong. Han har hatt styreverv i blant annet OCA og NBK, og styrelederverv på Kunstnernes Hus og UKS, og fra 2021 på Nitja. I perioden 2006 til 2015 jobbet han med kunstnergruppen D.O.R og drev Galleri D.O.R i Brussel. Han har blant annet stilt ut på Contemporary Art Centre, Vilnius, Kunsthal Charlottenborg, København, The Armory Show, New York, Museum of Contemporary Art, Roskilde, Akershus Kunstnersenter, Lillestrøm, Kristiansand Kunsthall, 222T og NoPlace, Oslo. Han jobber nå med utstillinger på Triumph Gallery, Moskva, Smena Center, Kazan, National Center for Contemporary Art, Nizhny Novgorod, solopresentasjon ved Kunstnerforbundet, Oslo og kunst til nye Tøyenbadet.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern