Min arkitektur

Karen Kviltu Lidal
Min arkitektur
Salene i 2. etasje
11.08. – 11.09.2022 

Karen Kviltu Lidal arbeider med vev, performance, installasjon og tegning, med tekstil som viktigste referansepunkt. Gjennom veven utforsker Lidal samspillet mellom tanke, logikk og kroppslig erfaring, og hvordan arkitektur relaterer seg til kroppen, til kjønn, til individet og det sosiale. 

Lidals utstilling på Kunstnerforbundet består av en serie skulpturer i form av store trerammer med og uten håndvevde åkler plassert rundt i rommet. De stripete teppene er vevd i lin og ull og har størrelse etter kunstnerens egen kropp, mens rammene har mål etter en standard norsk dør. Arbeidene framstår som en installasjon og danner vegger og åpninger i gallerirommet. For kunstneren er tekstilen i seg selv en romlig avgrensning og et fleksibelt sted, full av referanser, kultur og tid.

Tittelen for prosjektet, Min arkitektur, referer til forbindelser mellom standard og subjekt, kropp og arkitektur. Lidal undersøker historiske ideologier i arkitektur der menneskekroppens mål og dimensjoner er utgangspunkt, og da som oftest mannskroppen. Utgangspunktet bunner i ønsket om å finne en harmonisk standard, et felles grunnlag. Men standardisering ekskluderer avvik, og tar ikke hensyn til våre individuelle kropper.

Tekstilt håndarbeid har gjennom historien vært en måte der kvinner har kunnet uttrykke seg, kommunisere og dele kunnskap med hverandre. Inn i arbeidet har kvinner lagt sine refleksjoner over hendelser i bygda og i verden, sin kunnskap, sin kreativitet og sin systematikk. Om menn hadde muligheten til å bruke sine kropper og hoder til å uttrykke seg og bygge i det offentlige rom, har hjemmet og interiøret tradisjonelt vært kvinnens verden. Hennes kunnskap og konstruksjoner, hennes tekniske ferdigheter, hennes myke arkitektur, er tekstilen.

Karen Kviltu Lidal (f. 1979 Akershus) bor og arbeider i Oslo og Berlin. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo med en Master i 2008. Blant separatutstillinger kan nevnes Bauen Wohnen Denken i Tegnerforbundet, Kroppen og kartet i Moss kunstforening og Soft City Pieces i Window Box/Galleri Pushwagner, i tillegg til en rekke gruppeutstillinger i blant andre Nordnorsk kunstnersenter, Sørlandet kunstmuseum, Kunstnernes hus, Akershus kunstsenter, Soft, Galleri F-15 og Nasjonalmuseet i Oslo. Lidals arbeid er innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim og KODE, Bergen. 

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Bergesenstiftelsen og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern