_Fainomai  Quadrivium_
Fainomai (2008) — Eva Schjølberg
Fainomai (2008) — Eva Schjølberg
Quadrivium, detalj (2008) — Eva Schjølberg
Fainomai, Quadrivium (2008) — Eva Schjølberg
Fainomai (2008) — Eva Schjølberg

Kunstnerforbundet har gleden av å presentere Eva Schjølberg med to installasjoner av tekstile former i salene i 2. etasje i perioden 12. april – 4. mai 2008. Schjølberg har bak seg et lengre Japanopphold fra 1987 til 1995, og landets kunst og kultur har hatt sterk innflytelse på hennes arbeider. I 2003 mottok hun Nordens største pris innen tekstil kunst, The Nordic Award in Textiles.

Schjølberg har bakgrunn i tekstile prosjekter med relasjon til rom, kropp og klær. De siste årene har hun beveget seg mer i retning av tekstile skulpturer og installasjoner. I denne utstillingen viser hun tredimensjonale søyler av brettet stoff. Utgangspunktet for formene er geometri basert på firkanter. Arbeidenes grunnstruktur består av remser av tekstile bånd som brettes i sikksakk-mønster. På avstand vil de presise brettekantene glattes ut og tilsynelatende smelte sammen til et rytmisk spiralmønster omkring en akse. Installasjonens elementer vil kunne oppleves som deler av sirkler.

I Schjølbergs takmonterte søyler utfordres tyngdekraften og stoffets myke egenskaper når hun ved hjelp av bretteteknikk og stålstenger reiser tekstilet opp til vertikale elementer. Sammensatt i grupper eller hver for seg, vil søylenes forhold til stedets arkitektur og atmosfære spille med i opplevelsen. Ved å bruke et hvitt nylonstoff, tilrettelegges det for en lettere absorbering av lyset. Fargen kan knyttes til tradisjonelle symboler for renselse eller overgangsritualer innen flere kulturer. Med søylenes abstrakte formspråk og fundament i det matematiske feltet, er likevel muligheten til stede for åpne tolkninger, både intellektuelt og sanselig.

Schjølberg er utdannet ved SHKS, diplom i 1986. Hun var forskningsstipendiat i Japan 1987-89, leverte hovedfagsprosjekt på KHIO i 1990 basert på studier i Japan. Hun har hatt separatutstillinger i Norge, Sverige og Japan og deltatt på kollektivutstillinger i store deler av verden. Hennes kunstverk er representert i samlingene til Norges tre kunstindustrimuseer, Stiftelsen Fokus, Borås, Sverige og Norsk Kulturråd

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern