Utstilling 21. september - 20. oktober 2002

Marianne Magnus billedvev   overlyssalen

Marianne Magnus er en av våre fremste tekstilkunstnere, og det er en stor glede når hun nå viser en ny utstilling i overlyssalen.

På denne utstillingen presenterer hun 7 store og monumentale billedtepper.

Marianne Magnus har utviklet et sterkt og særegent billedspråk, og har skapt sitt eget autonome billeduttrykk i veven. Hun lar seg inspirere av mønster- ornamentikk og arkitektur. I teppene anvender hun geometriske former, men formene er ikke avgrensende, fordi de tangerer og går over i hverandre. Vi kan følge bevegelsen ved flettingen eller brettingen av former, som gir en tre- dimensjonal virkning og danner en romopplevelse. Se vedlagte invitasjon med reproduksjon av arbeidet “My son is a pilot”.

Marianne Magnus vever i ullgarn, både i renning og innslag. På avstand får man inntrykk av at teppene er blanke, nesten metalliske. Dette er en illusjon, for de er utelukkende vevd av spelsau-ull. Denne ullen har lange glansfulle fibre som ved spinning får en blank karakter. Ved den nøyaktige bruken av tråd, teknikk, farge og nyansering skaper kunstneren en blank overflate.

Marianne Magnus har sin utdannelse fra SHKS, og har hatt flere separat- utstillinger og deltatt på store kollektivmønstringer både i inn- og utland. Hun er innkjøpt av bl.a. Museet for samtidskunst Nordenfjeldske Kunstindustri- museum og Nordnorsk Kunstmuseum og hatt flere utsmykkingsoppdrag.

Les mer om kunstneren..

Trigonal
Nattrose
Septett
2 Trigonal
220 x 200 cm
5 Nattrose
240 x 220 cm
6 Septett
240 x 220 cm

Mari Krokann Berge grafikk   2. etasje

Grafikeren Mari Krokann Berge er nok mest kjent for sine sort/hvite tresnitt, men på denne utstillingen viser hun et nytt uttrykk med sine collager. I lille sal i 2, etasje stiller hun ut sine arbeider.

Hun kaller utstillingen “Trær”, og har funnet sin inspirasjon i nærmiljøet rundt Frysja og Maridalsvannet i Oslo. Arbeidene i blandingsteknikk; collage, tegning, tusj, akryl og deler av grafikk, gir henne frihet til å skape stemninger i nyansene sort, hvitt og grått. Bildene har et naturalistisk utgangspunkt i grenselandet mot det abstrakte. Det er den poetiske rytmen i landskapet og variasjonene i lyset, som opptar Mari Krokann Berge. Hun skaper en fortettet stillhet i sine bilder. Motivene varierer fra stammer mot hvit sne; lyse stammer mot nattemørket; tette grener som et gridd og slanke stammer som danner lange skygger i sollyset. Men til tross for variasjonen i motivene, har de en felles samklang.

Mari Krokann Berge er utdannnet ved Kunstakademiet i Trondheim og Statens Kunstakademi i Oslo. Hun har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på kollektivutstillinger både i Norge og utlandet. Hun er innkjøpt av store offentlige samlinger som Riksgalleriet, Nasjonalgalleriet og Norsk Kulturråd.

Les mer om kunstneren..

Camilla Luihn metall   2. etasje

Lørdag 21. september har vi gleden av å åpne metallkunstneren Camilla Luihns (f.1968) første separate utstilling.

Utstillingens tittel “DIVID” er en kombinasjon av ordene “individ” og “dividere”, og viser til de sterke relasjonene bygd på familiebånd satt opp mot storsamfunnets fremmedgjøring og sterke visuelle referanser.

Camilla Luihn har på sin separatutstilling i Kunstnerforbundet satt fokus på familiebånd. Bilder av fettere og kusiner preger bl. a. objekter fra barnerommet. Visuelt har hun beskrevet familiemedlemmene kjærlig, men gjengivelsen ligger langt fra det tradisjonelle familiebildet.

Utstillingen består av objekter skåret i tre, kledd med aluminium og påført digitalt bearbeidede bilder som er printet ut med lightjet og laminert. Arbeidene er en videreføring av tidligere arbeider, hvor hun har satt sammen blytyper til bevegelige “matter”, men nå i et annet format og i andre materialer. Arbeidet “Vidar & Martine” ( 180×110cm ) er et eksempel på dette. Tre av arbeidene er basert på en gammeldags leke: lekeklosspussel. Tre andre på et kubepussel.

Ved å gi den enkelte tilskuer anledning til selv å endre uttrykket på noen av arbeidene, inviterer hun til å ta del i den skapende leken.

Camilla Luihn har siden hovedfagseksamen på Institutt for metall ved Kunsthøgskolen i Oslo i 1994, vært meget utstillingsaktiv og markert seg som et stort talent. Hun er kjent som en funksjonalistisk orientert formgiver, som i hovedsak arbeider i rustfritt stål, men også nytter andre materialer som plast, glass og gummi. Luihn er ved tre anledninger innkjøpt av Fondet for norsk samtids- kunsthåndverk . I januar i år mottok hun Norsk Forms pris til unge, norske formgivere for 2001. I uttalelsen fra Norsk Forms jury heter det: “Arbeidene er formmessig stramme, men innholdsmessig humørfylte. Møtet mellom disse temperamenter er fruktbart og gjør arbeidene imøtekommende og mangetydige.”

Les mer om kunstneren..

Kusiner og Fettere
Familiepussel I
7 Kusiner og Fettere
aluminium og tre
2 Familiepussel I
aluminium og tre

Geir Yttervik maleri   vindussalen

Geir Yttervik har stilt ut flere ganger i Oslo, men det er første gang han stiller ut i Kunstnerforbundet. I vindussalen viser han mindre malerier i olje.

Geir Yttervik har et forenklet billedspråk. 20 bilder danner tilsammen en syklus; en fortelling. Han har latt seg inspirere av interiører fra egen oppvekst på 50- tallet. Koloritten er tilstrebet dempet, samtidig som fargene er flate for ikke å forføre. Komposisjonen har karakter av utsnitt, alt er beskåret og perspektiv er vridd og ute av fokus. Se vedlagte invitasjon med reproduksjon av “Uten tittel”; et av de 20 bildene som vises på utstillingen.

Geir Yttervik er utdannet ved SHKS og Statens Kunstakademi i Oslo. Han har hatt flere separatutstillinger og deltatt på flere gruppe- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Han er representert i offentlige samlinger som Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Norsk Kulturråd.

Les mer om kunstneren..