Eilif Amundsen
Stol, bord, vindu (2002) — Eilif Amundsen
Vår med sne (2004) — Eilif Amundsen
Sitter forover og tenker (2004) — Eilif Amundsen
Huset i parken (1994) — Eilif Amundsen

Vi har gleden av å vise en rikholdig utstilling av billedkunstneren Eilif Amundsens (1930) malerier i Kunstnerforbundet denne høsten. Amundsen stilte ut første gang kollektivt i Kunstnerforbundet på Juniutstillingen ”Syv unge Bergensmalere” 1957, og senere separat i 1976 og 1979.

Amundsens utstilling i Overlyssalen omfatter en rekke oljemalerier i varierende formater som viser de fleste motiver innenfor hans produksjon: landskaper, interiører med og uten figurer, portretter, akt og stilleben. Verkene som presenteres viser typiske trekk ved Amundsens malerstil og er utført i perioden 1990-2005. Motivene er bygget opp i en ledig og spontan ekspressiv teknikk samtidig som uttrykket er rolig og harmonisk. Koloritten holdes i duse, finstemte valører dominert av gråhvitt og gråblått, ofte med kontrasterende innslag av oker, rødt og rosa. Amundsen utnytter bevisst fargenes iboende lysverdi og stofflige muligheter og demonstrerer gjennom dette en konsentrasjon rundt lys og atmosfære i sine motiver.

Bildene som stilles ut i Kunstnerforbundet har tidligere dette året vært vist i forbindelse med åpningsutstillingen i det nyetablerte kunst- og kultursenteret Kabuso i Øystese i Hordaland. Anledningen var at Hordaland Fylkeskommune valgte Hardanger som tusenårssted. Bakgrunnen for valget av Amundsen som utstiller, hadde sitt opphav i at hans bilder skildrer det vestlandske lyset.

Amundsen er utdannet ved Bjarne Engebrets malerskole i 1954, Statens Kunstakademi under Jean Heiberg i 1954-55, Alexander Schultz i 1955-56, Aage Storstein 1957-58. Han har studert grafikk ved SHKS under Chrix Dahl, BKHS under Povl Christensen, og hospiterte høsten 1956 ved Académie Colarossi og Académie Julian. Han har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på mange gruppe- og kollektivutstillinger gjennom sitt lange kunstnerskap.

Amundsen er innkjøpt av blant andre Norsk Kulturråd, Bergen Kunstmuseum, Aalesund Kunstforenings faste samling, Bergen Kommune, Oslo Kommune, Riksgalleriet, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Storebrand kunstsamling.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern