Anne Kvam
Fargestruktur. oversiktsbilde (2006) — Anne Kvam
Fargestruktur, grå og grønn (2006) — Anne Kvam
Fargestruktur, rød (2006) — Anne Kvam

Vi har vi gleden av å vise tekstilkunstneren Anne Kvams (1956) andre separatutstilling i Kunstnerforbundet denne høsten. Kvam har tidligere stilt ut her kollektivt på Desemberutstillingen i 1998 og 2005, og hun holdt sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1995.

På høstens utstilling presenterer Kvam et utvalg større arbeider i varierende formater. Verkene er utarbeidet i en fargeteknikk med utgangspunkt i den tradisjonelle japanske shibori-teknikken, som er en innfargingsmetode der man reserverer for farge ved å brette og presse stoffet før det dyppes i fargebad. Kvam benytter nål og tråd som ”binding” i prosessen. Tidligere har Kvam arbeidet med teknikken i lin, mens hun denne gangen benytter bomullssatin, noe som har gitt hennes arbeider et fornyet uttrykk i figurasjonen og mønstret i flaten. Utfordringen har ligget i å finne materialets og de ulike fargenes egenskaper. Verkene blir til i en utforskende prosess der måten stoffet brettes og presses på, bevegelsen i tid og i fargebad bestemmer avtrykket som blir stående igjen. Slik skapes et uforutsigbart og spontant uttrykk. Grunnstrukturen er gjentagelser i brettingen av stoffet. Det ferdige resultatet fremstår som organisk i det mønsteret forandrer seg for hvert ledd bortover flaten og til tider gradvis viskes ut. Variasjonene i disse formene og figurene henvender seg og appellerer til betrakterens fantasi gjennom å skape assosiasjoner.

Kvam er utdannet ved Bergens Kunsthåndverksskole, tekstil (1975-78) og Kunstskolen Trondheim, skulptur (1979-80). Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn og utland. Kvam er innkjøpt av Nationalmuseet i Stockholm, Nordnorsk Kunstindustrimuseum i Tromsø, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Sør-Trøndelag fylke, Trondheim Kommune, Vestlandske Kunstindustrimuseum og Kunstindustrimuseet i Oslo.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern