Elements of Passion
Elements of Passion III (2012) — Ingunn Skogholt
Elements of Passion II (2015) — Ingunn Skogholt
Elements of Passion I (2015) — Ingunn Skogholt
Elements of Passion IV (2015) — Ingunn Skogholt
Elements of Passion VII (2015) — Ingunn Skogholt
Installasjonsfoto fra utstillingen (2015) — Ingunn Skogholt
Installasjonsfoto fra utstillingen (2015) — Ingunn Skogholt

Elements of Passion
Andre etasje

Ingunn Skogholt er en av våre fremste tekstilkunstnere med en markant posisjon innen billedvev. I salene i andre etasje viser kunstneren syv nye vevarbeider utført i løpet av de tre siste årene. Tittelen Elements of Passion viser til et felles utgangspunkt i collager. Collagene består av detaljer og fragmenter fra tidligere arbeider og foto sammen med utklipp fra magasiner og aviser. Denne utprøvende og eksperimentelle fasen danner idégrunnlaget for vevarbeidene. Hovedmålet er å skape romlighet i flaten, bevegelse i bildet og et sterkt fargeuttrykk. Dette gjelder for de syv arbeidene Ingunn Skogholt viser i Kunstnerforbundet. Fremtredende er den blå fargen og hvordan elementene i bildet formelig svever i rommet. Ingunn Skogholts arbeider har klare maleriske kvaliteter og en rekke referanser til malerihistorien til eksempelvis abstrakt ekspresjonisme, kubisme og surrealisme. Kunstneren ser da også på renningstrådene som et lerret hvor alt er mulig.

For Ingunn Skogholt er forholdet til fargen grunnleggende: «Derfor velger jeg å veve. Garnet gir fargen en intensitet jeg ikke når å uttrykke i noe annet medium.» Hun bruker en blanding av forskjellige garnkvaliteter eksempelvis skinnende syntetisk tråd, ull, lintråd og mercerisert bomullsgarn. Sammenstillingen av de ulike materialene medvirker til billedteppenes særpregede uttrykk. Farging av garn er en viktig del av arbeidsprosessen, og utvalget av farger inspirerer til å starte vevearbeidet.

Vevteknisk arbeider Ingunn Skogholt etter en helt bestemt metode. Hennes «vevstol» har en helt annen utforming enn den tradisjonelle oppstadveven som er vanlig å bruke i billedvevsammenheng. Ingunn Skogholt vever på en vertikal jernramme på hjul som kan justeres vertikalt og horisontalt. Hun følger med arbeidet oppover, begynner sittende på en lav krakk og avslutter et større arbeid stående på en krakk på et bord, evt. på en stige. Slik får hun full oversikt og kontroll over komposisjon og farger, fra begynnelse til slutt.

«Å veve kjennes som å bygge et bilde. Materialiteten som trådene langsomt bygger opp, det å holde alt i hendene er en nærhet og en lengsel som om alt arbeidet er gått igjennom meg» (Ingunn Skogholt)

Ingunn Skogholt er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo med diplom fra tekstilavdelingen. Hun har også utdannelse fra Tsjekkoslovakia, Frankrike og England der hun oppsøkte læresteder som fokuserte på vev som kunstnerisk uttrykksform: Kunstakademiet i Bratislava i Tsjekkoslovakia, Atelie des Gobelins i Paris, Edinburgh College of Art, Tapestry Department og Royal College of Art, Textile Department, Master of Art i 1979. Ingunn Skogholt har holdt en rekke utstillinger i inn- og utland og er innkjøpt til en rekke offentlige samlinger. Hun står også bak store kunstneriske utsmykkingsprosjekter ved blant annet R 5 Regjeringsbygg, Oslo, Oslo Tinghus, Sogn og Fjordane fylkessykehus og Luftforsvarets høgskole, Stavern.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern