Hanne Tyrmi
Behind the Dusk (2016) — Hanne Tyrmi
Behind the Dusk (detalj) (2016) — Hanne Tyrmi
Behind the Dusk (detalj) (2016) — Hanne Tyrmi
Behind the Dusk (detalj) (2016) — Hanne Tyrmi

Learning to Lose
Kunstnerforbundet har gleden av å presentere Hanne Tyrmis utstilling i overlyssalen som åpner torsdag 15. september kl. 18. Med utstillingen som har fått tittelen Learning to Lose , tar Tyrmi et radikalt grep om overlyssalen som utstillingsrom. En monumental blygardin (Behind the Dusk) danner en vegg i rommet som nærmest stenger inngangen til overlyssalen og skaper et nytt rom i rommet. En gardin har som oppgave å stenge for innsyn/utsyn og lysinnfall. Tyrmis gardin er også en vegg og et romskapende element. Blytung bokstavelig talt og giftig. Bly er karakterisert ved sin mykhet, matte grå overflate og det er et giftig metall plassert i gruppe 14 i grunnstoffenes periodiske system. Bly ble tidligere brukt i vannrør og inngikk i arkitekturens skjulte infrastruktur. Huset som modell, motiv, tema og metafor går igjen i Tyrmis kunstprosjekter, også i denne utstillingen gjennom gardinen, en ovn og et skulpturelt hus. «Huset er et bilde på mitt kunstnerliv.» (Hanne Tyrmi). Arkitekturen og gjenstandene åpner dyptgripende til koblinger mellom liv, kropp, erfaringer og minner. Det handler grunnleggende om hvordan vi former rommene og hvordan de former oss. Huset som ramme rundt oppvekst og det daglige liv, men også det rommet kunsten blir til i reflekteres i Tyrmis kunst. Kunstnerrollen og atelieret spiller en viktig rolle, betydningen av «et eget rom å arbeide i» (Hanne Tyrmi) med dets politiske implikasjoner.

Som et «hus i huset» spiller Tyrmis verk ut et brennaktuelt tema knyttet til kunstnerens rom og vilkår, samtidig som hun får oss til å kjenne på hvordan rom virker på oss og har med vår eksistens å gjøre. Gardinen som et arkitektonisk element er her investert med mening, minner og erfaringer. Min gardin er en total sperre. Den er blytung og den faller. Den er gravitasjon.» (Hanne Tyrmi)

Torsdag 29. september kl. 17 Samtale mellom Hanne Tyrmi og Line Ulekleiv

Hanne Tyrmi (f. 1954) er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1981–85). Hun har markert seg gjennom en årrekke med viktige utstillinger og kunstprosjekter, sist aktuell med en stor utstilling The Lost Thing på Haugar Vestfold Kunstmuseum i 2014. I forbindelse med utstillingen ble det utgitt et omfattende bokverk over Tyrmis kunst på forlaget SKIRA, med tekster av blant andre Lotte Konow Lund, Line Ulekleiv, Anne Karin Jortveit og Tone Lyngstad Nyaas. Tyrmi er innkjøpt til en rekke samlinger og har utført flere offentlige kunstprosjekter.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern