Per Christian Brown
Oversiktsbilde fra utstillingen (2018) — Per Christian Brown
Oversiktsbilde fra utstillingen (2018) — Per Christian Brown
Reminiscence of a Volcanic Eruption 5 (2018) — Per Christian Brown
Reminiscence of a Volcanic Eruption 6 (2018) — Per Christian Brown
The Cave Series, Vigdelmir Cave 3 (2018) — Per Christian Brown

Wonders of the Volcano
Vindussalen og kabinettet
05.04.–13.05.2018

I utstillingen Wonders of the Volcano undersøker Per Christian Brown hvordan vulkansk og geotermisk aktivitet har satt sine tydelige spor i det karakteristiske islandske landskapet. Gjennom fotografi og video viderefører Brown et større prosjekt han har jobbet med over flere år som tematisk kretser omkring en utforskning av de poetiske og materielle egenskapene vi forbinder med de fire grunnelementene.

Utstillingens tittel er hentet fra romanen Wonders of the Volcano fra 1880 av den engelske forfatteren Ascott R. Hope. Boken er en pseudovitenskapelig reiseskildring til vulkaner som Etna og Stromboli som inneholder følelsesladde nedtegnelser av vulkanutbrudd, av et landskap av giftige gasser, jordskjelv, og fascinasjonen for de enorme kreftene som ligger latent i jordens indre.

I utstillingen viser kunstneren både dokumentariske fotografier og abstrakte komposisjoner av flytende fargepigmenter. Avbildningene viser magmakammeret i vulkanen Thrihnukagigur (norsk: Trekratervulkanen), som har vært sovende i 4000 år. Disse underjordiske rommene er preget av intense farger og formasjoner som har oppstått idet lavamassene har blitt blandet med ulike mineraler og metaller. De abstrakte komposisjonene av pigment og ulike mineraler iscenesatt som tablåer i glassakvarier åpner opp for en subjektiv og emosjonell fortolkning.

Sentralt i utstillingen er også et meditativt videoverk som dveler ved levninger av tidligere vulkansk og geothermal aktivitet. Opptak til dette verket er gjort i fjellandskaper, i varme boblende kilder og dypt under jorden i lavahulene Víðgelmir og Arnarker.

Per Christian Brown ble født i Stavanger i 1976 og er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Hans separatutstillinger de siste årene innbefatter “Wonders of the Volcano”, Prosjektrom Normanns, Stavanger (2017), “Earth and Reveries of Repose”, Ram galleri, Oslo (2015) og “Historistiske intervensjoner i villa Breidablikk”, Museum Stavanger (2014). Gruppeutstillinger han har deltatt i inkluderer blant andre “Nature Mort, Guildhall Gallery, London (2017), “Lucia”, Blomqvist, Oslo (2017) og “Transcendental Tactility”, Open Source Gallery, New York (2016). Verkene hans er innkjøpt av private og offentlige samlinger, og han har jobbet med flere utsmykkingsprosjekter for offentlige bygg i Norge.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd, Norsk fotografisk fond, Billedkunstnernes vederlagsfond og Statens Utstillingsstipend

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern