Heime
Nokre av dei siste turane (2019) — Erlend Leirdal
På seisjøen / Raudt hav (2019) — Erlend Leirdal
Heime (2019) — Erlend Leirdal
Etter uer med Arne (2019) — Erlend Leirdal
Fra den tia vi delte silda / Duhtie baeleste mijjieh siltie juekiejimh (2019) — Erlend Leirdal
Bolverk (2019) — Erlend Leirdal

Heime
Overlyssalen
16.01.-23.02.2020

I utstillingen Heime tar Erlend Leirdal oss inn i en poetisk verden hvor små og store endringer i naturen belyses gjennom monumentale treskulpturer som tar hele overlyssalen i besittelse. Med titler som Etter uer med Arne, Fra i dag vil eg vera fra alle stader og Dei sa han hadde vore i tropene utvides arbeidenes fortellinger ytterligere.

Utstillingen knytter sammen en fortelling hvor trekkfugl, silderist, den fremmede, GPS slepespor, og pælmark utgjør karakterene. I bakgrunnen lurer en ny selverkjennelse: solastalgia - følelsen og sorgen som oppstår i møte med omfattende tap av natur og hjemmehørighet.

For Leirdal er gjenbruk, tradisjonelle byggeteknikker og materialenes iboende fortellinger sentrale. I arbeidet Heime ser vi blant annet en vegg av gjenbrukte golvbjelker fra døveskolen i Trondheim, et sted hvor døve barn fra hele det nordenfjeldske Norge måtte bo gjennom oppveksten.

For Leirdal er forholdet mellom identitet og tilhørighet til natur og historie selve grunnpilaren for en praksis som er like politisk som den er poetisk. Gjennom treets skulpturelle potensiale belyser Leirdal spørsmål knyttet til tapt kunnskap, utenforskap og kampen om vår felles kulturelle arv.

Arne fra Aure var ifølge Erlend ekspert på å legge nylonsnøret pent på dekk. Denne kunnskapen var nyttig for det griseløse kystfolket i nord som trengte den feite fisken uer som ble spist til hverdags. I dag er den røde fisken med oppblåste dykkersykeøyne på rød liste og alt vi står igjen med er snøret. Og som Erlend sier - det blir mye snøre, for ueren står dypt.

Erlend Leirdal (f. 1964) er kunstner bosatt i Trondheim. Han har hatt en lang rekke utstillinger i inn og utland, senest ved visningssteder som Rian designmuseum (2018), Bomuldsfabriken (2017), Trøndelag senter for samtidskunst (2016), Galleri KRAFT (2016) og Liljewalchs Konsthall, Stockholm (2014). Arbeidene hans er innkjøpt av en rekke samlinger som blant andre Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, KODE, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Norsk Kulturråd og Trondheim Kommune for å nevne noen. Leirdal har en omfattende utsmykkingsvirksomhet som blant annet inkluderer Tromsø Rådhus, Salten krematorium, Kongsvinger sentrum videregående skole og senest, skulpturinstallasjonen Stort og smått til Smaragdbygget på NTNU ved avdeling Campus Gjøvik.

Ill.

Installasjonsfoto fra utstillingen

Ill.

Installasjonsfoto fra utstillingen

Ill.

Installasjonsfoto fra utstillingen

Ill.

Installasjonsfoto fra utstillingen

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern