Mette Stausland
Fra Vangeserien (734) (2019) — Mette Stausland
Fra Vangeserien (735) (2019) — Mette Stausland

Nye arbeider
Vindussalen og kabinettet
16.01.-23.02.2020

Mette Stauslands undersøker gjennom sine tegninger den intuitive tilnærmingen til komposisjon og motiv. Tegningen manifesterer seg gjennom en organisk prosess hvor hun legger til og trekker fra ved å tegne og ved å viske ut. Stausland arbeider eksklusivt med tegning som uttrykksform og hennes primære teknikk er blyant på papir. Motivene i Stauslands arbeider kan ofte synes som om de presser billedflaten ut av sin definerte form. Med sine subtile, men like fullt kraftfulle komposisjoner, skaper hun energiske verk som balanserer på grensen mellom det stabile og det flyktige, det enkle og det komplekse.

For Stausland er det romlige potensialet i flaten selve utgangspunktet for arbeidet. Selv beskriver hun prosessen med at hun «lader papiret». Arbeidene kommer ofte i serier der hver tegning blir en del av en større arkitektonisk komposisjon i rommet, hvor forholdet mellom de ulike variasjonene forsterkes ytterligere.

I Stauslands praksis står tegningen som et eget språk sentralt. Som avtrykk og som markør av rom og grenser blir streken i Stauslands arbeider en fysisk visualisering av tanke, prosess og tid.

Mette Stausland (f. 1956 i Kristiansand) har sin utdannelse fra Vestlandets Kunstakademi, Kunstakademiet i Stockholm, og Jan van Eyck Academie i Maastricht. Stausland har hatt en rekke offisielle utsmykkingsoppdrag og en stor utstillingsaktivitet i inn og utland, senest på Charlottenborg Kunsthall, København og i München i Tyskland og i Aarau Kunsthaus i Sveits. Hun har også jobbet med flere bokprosjekter, hvorav ett, Codetta ble nominert til konkurransen om beste kunstbok i Sveits i 2014. Stausland er representert i flere offentlig samlinger som Guerlain Collection i Paris (deponert i Centre Pompidou), FRAC i Auvergne, Frankrike, Baselland Kunstsammlung i Basel, Sveits, USB Collection i Zürich, Sveits og Graphische Sammlung der ETH i Sveits.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond og Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Ill.

Oversiktsbilde fra utstillingen

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern