Fibre Reinforcement
Fibre Reinforcement (AS Sigurd Hesselberg) og Fibre Reinforcement (Aller Familie-Journal AS) (2019) — Ingrid Lønningdal
Fibre Reinforcement (Elektro-Generator AS) (2019) — Ingrid Lønningdal
Fibre Reinforcement (Økernsenteret) og Fibre Reinforcement (Stavanger stål) (2019) — Ingrid Lønningdal
Fibre Reinforcement (Ulvenveien 90) (2019) — Ingrid Lønningdal

Utstillingen Fibre Reinforcement presenterer en serie nye, ruvende malerier på strie, mindre arbeider på papir samt en monografi om Ingrid Lønningdals praksis som kunstner.

I en tiårsperiode har Ingrid Lønningdal arbeidet med helt vanlige nærings- og industriområder. Ved å studere det industrielle formspråket som er knyttet til områder i rask forandring, analyserer hun koblinger mellom industriarkitekturen og den modernistiske kanon. Lønningdal har blant annet fulgt utviklingen av Hovinbyen i Oslo, som vil få opp til 120 000 innbyggere på kun 11 kvadratkilometer – et areal som tilsvarer en liten norsk by. De fleste industribyggene som står der i dag skal rives og erstattes av nye bygg med andre funksjoner.

Gjemt mellom simple haller i byens randsone, befinner det seg bygninger med klare arkitektoniske kvaliteter. I en serie nye malerier på strie løfter Ingrid Lønningdal frem noen av disse byggene. Arbeidene har titler som Fibre Reinforcement (Elektro-Generator AS) og Fibre Reinforcement (AS Sigurd Hesselberg), og har farger hentet fra noen av bygningene som beriker området rundt Ring 3 på Økern. Jutestrien er påført silikatmaling, som ofte blir benyttet til utendørs bruk. Malingen gjør tekstilen hard og hindrer det bemalte området fra å rakne. I arbeidene undersøker Lønningdal grenser og påvirkning mellom form og rammeverk, med utgangspunkt i sin interesse for arkitektur og gridsystemer.

Opp mot de monumentale tekstilarbeidene viser utstillingen arbeider av akvarell og gouache på papir. Den pågående serien er en undersøkelse av farge, romlighet og det å huske ulike fargesammensetninger.

I forbindelse med utstillingen lanseres monografien Ingrid Lønningdal – 10. Publikasjonen er redigert av Anne Szefer Karlsen og inkluderer tekstbidrag av Andreas Angelidakis, Martin Braathen, Maria Horvei, Inga Lāce og Anna Ådahl, i tillegg til redaktøren og kunstneren. Boken er designet av StudioGeist og utgis av Teknisk Industri.

14. september: Boklansering i forbindelse med Oslo Art Weekend.

Ingrid Lønningdal (f. 1981) bor og jobber i Oslo og Lier. Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Oslo Kunstforening (2017), Trøndelag senter for samtidskunst (2017), Nordnorsk kunstnersenter (2013) og Kunstnerforbundet (2011), og har deltatt i utstillinger som Kunsten tilhører dem som ser den, Norsk skulpturbiennale, Vigeland-museet (2015) og Inside Outside Architecture, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (2013). Lønningdal har gjort flere monumentalverk i offentlig rom, er kjøpt inn av en rekke offentlige samlinger og har publisert flere tekster og publikasjoner, ikke minst Borgen. Et sted for kulturproduksjon (Teknisk Industri, 2015). Lønningdal er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og er universitetslektor på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Utstillingen har mottatt støtte fra Kulturrådet, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Oslo kommune. Publikasjonen er i tillegg støttet av Office for Contemporary Art Norway, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Universitetet i Bergen – Fakultet for kunst, musikk og design.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern