Utstilling 5. juni - 29. juni 2003

Halvard Haugerud maleri/fotografi   overlyssalen

Halvard Haugerud stiller ut i Kunstnerforbundet for tredje gang, nå i overlyssalen.

Haugeruds malerier kan best beskrives som lyriske naturstudier, hvor motivkretsen er landskap, bygninger, mennesker og skyer. Det er særlig kulturlandskapet og himmelen som har inspirert Haugerud på denne utstillingen. Skystudiet har vært spesielt viktig, både som naturlig del av landskapsmaleriet og som en selvstendig disiplin. Haugeruds landskapsstudier er stemningsskildringer av flyktige øyeblikk, samtidig som de er naturtro beskrivelser av former som er i konstant forandring. Alle Haugeruds bilder er lyse og lette i tonen. De er små, men de er samtidig stofflige og til tider nesten pastose i overflaten. De er grundig gjennomarbeidet, men framstår som luftige.

Haugerud kommer også til å vise en serie svart hvite fotografier. Kunstnerens virksomhet som fotograf har mye til felles med hans virke som maler. Men i fotografiene sine viser kunstneren fram en annen side av sin interesse for landskapet. Fotografiene er storformatbilder der fokus er lagt over hele motivets overflate. Dette gir en detaljrikdom som går ned til det tynneste gresstrå og til den minste krusning på vannet. Stoffeligheten i Haugeruds malerier kan gjenkjennes i fotografiene som spor i naturen, og landskapet framstår med en skarphet og intensitet som setter hans maleriske interesser i et nytt og spennende perspektiv.

Halvard Haugerud (1957) er utdannet ved Statens Kunstakademi i 1986, har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke gruppe- og kollektivutstillinger. Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet.

Les mer om kunstneren..

I nattkjole
Med hendene over hodet
Kveldshimmel
Snø
Ivar bader
28 I nattkjole
tempera og olje på lerret, 37x39 cm
27 Med hendene over hodet
tempera og olje på lerret, 41x46 cm
5 Kveldshimmel
tempera og olje på lerret, 35x41 cm
8 Snø
tempera og olje på lerret, 38x39 cm
12 Ivar bader
tempera og olje på lerret, 38x35 cm

Anne Karin Sundquist maleri   vindussalen

Det er andre gangen Anne Karin Sundquist stiller ut i Kunstnerforbundet.

Fra utstillingen i 1996, hvor hun brukte rom som motivkrets, har hun arbeidet videre med nye motiver og billeduttrykk. På denne utstillingen i vindussalen viser hun malerier i store og små format med ulike teknikker på lerret; olje, akryl, tempera og collage. Bildene er utført i løpet av de siste 3 årene.

Hun arbeider ikke etter noen bestemt metode, men jobber intuitivt og på en nesten rituell måte. Arbeidet med fargene er drivkraften, og motivene fremkommer i prosessen. Hun henter inspirasjon i organiske former og horisontale og vertikale linjer. Organiske former som har impulser fra tidligere tegninger har blitt tema i de nye maleriene, og bildene kan fremstå som en seriefortelling.

Titler som ”Raga” og ”Sunship” har sammenheng med mellomrom, gjentagelse og musikk. Bildene kan leses abstrakt, men har elementer som kan gi assosiasjoner til noe konkret. Se vedlagte invitasjonsfolder med reproduksjon av ”Åre” 2001, olje, akryl på lerret.

Anne Karin Sundquist er utdannet ved fra Statens Kunstakademi 1979-83, hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke gruppe- og kollektivutstillinger.

Les mer om kunstneren..

Dør
1 Dør
akryl på lerret, 50x70 cm

Lisbet Dæhlin keramikk OICS 2003   2. etasje

Det er en stor glede for Kunstnerforbundet å kunne markere Lisbet Dæhlin – nestoren innen norsk kunsthåndverk og keramisk kunst – med en utstilling av hennes monumentale objekter utlånt fra museer og private og offentlige kunstsamlinger. Markeringen inngår også i Kunstnerforbundets deltakelse under Oslo International Ceramics Symposium 2003 ( 21. – 23. juni ).

Utstillingen er en krukke-parade i en fargesymfoni i blått og gult, sort og hvitt og varme gyldne toner, monumentale krukker og mugger ( opp til 162 cm høye ) i det klassiske rene formspråket som kjennetegner Lisbet Dæhlins arbeider, og hvis format sprenger grensene for “anvendelighet” og fremstår som skulptur.

Utstillingen bygger i vesentlig grad på de samme objekter som Sørlandets Kunstmuseum presenterte i sin store “profilutstilling” av Lisbet Dæhlin sommeren 2002, og som Kunstnerforbundet var delaktig i. Dette samarbeide har resultert i at vi kan benytte oss av og tilby vårt publikum den fine katalogen som ble laget til utstillingen. I tillegg til et utsøkt billedmateriale, inneholder katalogen en innsiktsfull presentasjon skrevet av professor Gunnar Danbolt.

Lisbet Dæhlin er født 1922 i Danmark og utdannet ved Kunsthåndverkskolen i København. Hun har bodd og arbeidet i Norge siden 1948. I 1992 hadde hun sin tredje store separate utstilling i Kunstnerforbundet. Hun er representert ved diverse museer og samlinger i Norge og i utlandet, bl. a ved Cooper-Hewitt Museum, New York og Victoria and Albert Museum, London. Hennes monumentale krukker utsmykker en rekke bygninger i Norge. Lisbet Dæhlin har gjennem en årrekke hatt stor betydning for det norske kunsthåndverk-miljøet, og hun er et forbilde og et forankringspunkt for yngre kolleger.

Lisbet Dæhlin er stadig i arbeid på sitt verksted på Frysja. Som et tillegg til hovedutstillingen, viser den 81-årige kunstneren noen av sine karakteristiske blå mugger, som er til salgs.

Keramikeren Nina Malterud, for tiden rektor ved Kunsthøgskolen i Bergen, vil åpne utstillingen

Les mer om kunstneren..

Sort krukke/Hvit krukke
Krukker
10 Sort krukke/Hvit krukke
steingods, høyde 54 cm
1 Krukker
steingods, høyde 71 og 73 cm