The Risk of Beauty
The Risk of Beauty (2006) — Anders Tomren

Anders Tomren (1965) stiller ut for første gang i Kunstnerforbundet. Han er utdannet fra The Academy of Fine Arts, Helsinki og Nordic Art School, Finland.

Tomren viser på utstillingen tre skulpturer i blåst glass med ulike uttrykk. Tematikken omhandler speiling og refleksjon med vekt på øyet og blikket. Vi kjenner alle myten om Narcissus som ble trollbundet av sitt eget speilbilde og gikk til grunne i sin selvforelskelse. En av skulpturene fremstår i utgangspunktet som et helt vanlig speil i stort format, hvor betrakteren fanges inn i helfigur. Det som er spesielt her er at speilbildet med ujevne mellomrom faller ut i brøkdelen av et sekund. Rytmen i disse avbrytelsene simulerer øyets egen blunking. En annen skulptur likner et overdimensjonert perlehalsbånd. Det består av kuler i blåst, hvitt glass, som forener ideen om perfekte med det ikke-perfekte, hvor ingen av kulene er identiske. Den tredje skulpturen er en multippel i gull med inngravert tekst.

Det menneskelige øyets tilgang til verden er diskontinuerlig, og dette speilet bringer dermed frem et subliminalt aspekt i hvordan synet reelt fungerer. Speilet er i tillegg et mangesidig kulturelt objekt, som berører spørsmål om identitet og selverfaring.

Anders Tomren har hatt flere separatutstillinger i inn- og utland, sist i Galleri Anhava, Helsinki. Han har deltatt på en rekke kollektivutstillinger siden 1991.

Tomren er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet for Moderne Kunst i Oslo, Arken Museum for Moderne Kunst i København, Kiasma i Helsinki, Preus Museum i Horten, City of Helsinki i Finland, Utsmykkingsfondet i Oslo.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern