Night Thoughts
Night Breeze II (2005) — Ellen Lenvik
Night Thoughts II (2005) — Ellen Lenvik
Night Thoughts IV (2005) — Ellen Lenvik
Hvilende hjerte (2005) — Ellen Lenvik

29. oktober åpner Ellen Lenvik sin utstilling Night Thoughts med 7 store arbeider i Kunstnerforbundets overlyssal. Det er andre gang hun stiller ut i Kunstnerforbundet, første gang var for 10 år siden, i 1995.

Ellen Lenviks arbeider har et strengt formspråk konsentrert rundt en relativt begrenset motivkrets. Mens vasen og korset har vært viktige gjennomgangsfigurer ved tidligere utstillinger, er bladverk og skyformasjoner gjennomgående motiver i de nyere arbeidene. De rendyrkede formene brytes opp av bølgende linjer som skaper rytme og bevegelse.

Lenviks koloritt er som før innenfor skalaens mørke toner. Det sorte dominerer, men rød- blå- og grønntoner trer frem mot de dype klangbunnene. Arbeidene er vevet i ull og lin med store variasjoner i teksturen, ofte står formene frem i relieff i farget floss mot den sorte flaten. Lenvik selv omtaler arbeidene som vevde nattstemninger. Arbeidene Night Thoughts I-IV og Night Breeze I-II gir også assosiasjoner til nattlige vandringer i sommerlig fløyelsmørke.

Arbeidet Hvilende hjerte skiller seg ut fra resten av utstillingen, både tematisk og formalt. Hjertet har vært et tilbakevendende tema i Lenviks arbeider. Denne gang har hun valgt å legge det horisontalt. Veven er overlagt med bladgull, som igjen er bearbeidet med kjemikaler slik at deler av flaten fremstår i grønne og brune rustfarger. Den myke og feminine hjerteformen brytes dermed opp, og utrykket blir rått og hudløst.

Ellen Lenvik har utført en rekke utsmykningsoppdrag, bl.a. i Oslo Bispegård. Hun er innkjøpt av Kunstindustrimuseene i Oslo og Bergen, Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet (nå Nasjonalmuseet for Kunst). Hun skal stille ut med Marianne Magnus på Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø i januar 2006 og retrospektivt i Trondheim Kunstmuseum høsten 2006.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern