Trine Mauritz
Modulasjon 2 (2005) — Trine Mauritz
Illuminasjon 2 (2005) — Trine Mauritz
Modulasjon 2 (2005) — Trine Mauritz
Modulasjon 1 (2005) — Trine Mauritz

Det er med stor forventning vi åpner Trine Mauritz Eriksens første separatutstilling i Kunstnerforbundet. Hun er en av våre yngre og nyskapende tekstilkunstnere, og en ettertraktet utstiller både i inn- og utland. Trine Mauritz Eriksen har introdusert den japanske håndverks-teknikken shibori i Norge, etter at hun på begynnelsen av 1990-tallet hadde sin første reise til Japan. I denne innfargingsmetoden fant hun nye muligheter for egen utvikling til et selvstendig kunstnerisk uttrykk. Siden den gang har hun hatt flere opphold i landet og blitt inspirert av og fått forståelse for deres estetikk. Samtidig har hun sin bakgrunn og forankring i den norske tekstiltradisjonen.

Arbeidene hun viser på denne utstillingen fremstår monumentale i kraft av sin størrelse, og repetisjon av mønster forsterker dette. Hun innfarger ullmaterialet og remser det opp for så å sette det sammen igjen.

Mauritz Eriksen arbeider hovedsakelig i skalaen mellom sort og hvitt. Overflaten har et gjentagende ornament med mellomrom og hulrom som repeteres i forskjellige rytmer. Med dette skaper hun bevegelse, dybde, lys og skygge. Ved lyssetting trer skyggene kraftigere frem og blir en større del av verket. Møtet mellom lyst og mørkt gir en optisk illusjon, og komposisjonen blir en sanselig opplevelse. De tredimensjonale arbeidene forandres når betrakteren beveger seg i rommet; fra siden fremtrer tekstilen i relieff, mens frontalt kommer ornamentet mer til syne. At lyset er sentralt i Trine Mauritz Eriksens arbeider, illustreres også av tittelen på et av hennes verk; Illuminasjon.

Trine Mauritz Eriksen har sin kunstutdanning fra Danmark, Kolding Tekniske Høyskole, institutt for tekstil, samt hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen i 1996. Hun var lektor på SHKS i perioden 1989-91 og har siden vært gjestelærer ved samme skole. Hun sitter som juryformann i Norsk Forms faste jury. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke viktige mønstringer i inn- og utland. I 2006 er hun bl.a. invitert til å delta på en større internasjonal utstilling i Victoria and Albert Museum i London som en av to norske kunstnere. Hun har mottatt store priser som Kunsthåndverksprisen i 1998 og vant Telenors utsmykkingskonkurranse i 2000. Nylig leverte hun en tekstil utsmykking til den Den Norske Ambassaden i Tokyo. Av andre større utsmykkinger kan nevnes Gassco, et gass-firma i Stavanger, og Oslo kommunes Byarkiv. Hun er innkjøpt av viktige offentlige samlinger som Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim, Norsk kulturråd, Røhsska Museet i Gøteborg og Shiborimuseet, Nagoya i Japan.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern