Aud Bækkelund
Melankoliens labyrint og Nærmer oss skogen (2003) — Aud Bækkelund

Med Aud Bækkelunds utstilling i Kunstnerforbundet har vi gleden av å presentere en markant tekstilkunstner fra bergensmiljøet.
Aud Bækkelund ønsker med sin kunst å åpne for en assosiasjonsskapende sone hos tilskueren. Gjennom poetiske, av og til overraskende titler og eksperimenterende materialbruk, gir hun betrakterens fantasi like mange muligheter som utfordringer. Naturen er nærværende i Bækkelunds arbeider, og hennes kunstneriske tilnærming er på samme tid stofflig og tegnerisk.
Utstillingen som består av en installasjon og fire objekter ble første gang vist i Rogaland Kunstsenter i mai/juni i år. Bækkelund mottok utstillingsstipend fra Norsk kulturråd og fikk utarbeidet en katalog med foto av arbeidene og en innsiktsrik tekst av kunstkritikeren Anne Schäffer.
I installasjonen NÆRMER OSS SKOGENE står en armé av kvist-menn oppmarsjert: vårens nådeløse avskjær fra frukttrærne rundt Norheimsund - kjærlig plukket opp, surret inn i ståltråd, støttet opp med ekstra ståltrådben. Over den strunkne metall-arméen henger MELANKOLIENS LABYRINT (100 x 100 cm ) - et sirkelformet arbeide i bemalt skumplast. Fargen er grønn, og metalltråder surret i jordfarget bast Astempler@ spor i det myke materialet - som broderi. I samme sal henger objektet TANKESPINN ( 120 x 160 cm ) - en drodling i metall, som også består av grønne og gyldne farger. HERFRA TIL HORISONTEN ( 80 x 370 cm ) er et langstrakt arbeide bestående av hvite gipsavstøpninger av stein, montert ut fra blåmalt veggflate. Arbeidet åpner seg mot horisonten - eller er horisonten selv, som Anne Schäffer skriver i katalogen. GURGEL ( 200 X 110 cm ) - en floke, løst montert mot veggen. Objektet består metalltråd, lyseblå bast, sjøgrønn tråd og en gjennomsiktig plastslange.
Aud Bækkelund ( f. 1960 ) er født og oppvokst i Rngsaker kommune. Siden hovedfageksamen i tekstil ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design, Bergen i 1989, har Bækkelund bodd og arbeidet i Norheimsund.
Aud Bækkelunds arbeider er tanker i flukten, umulige å fange, umulige å plassere innenfor kategoriske rammer. De er mollstemte og poetiske. De er lekende, intuitive og samtidig uhyre reflekterte og nitid bearbeidet. I krysspunktene mellom disse tilsynelatende uforenlige kvaliteter oppstår det som unndrar seg definisjon. Kort sagt arbeider som smetter unna sjangerbestemmelser og eksisterer i kraft av sin absurditet og blottstillelse. ( Anne schäffer, fra katalogtekst, april 2003 )

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern