Hilde Svalheim
Sovende gutt (2009) — Hilde Svalheim
Bror (2009) — Hilde Svalheim
Naken gutt (2009) — Hilde Svalheim
Naken gutt (2009) — Hilde Svalheim
Gutt i rutet skjorte (2009) — Hilde Svalheim
U.t. (2009) — Hilde Svalheim
Flukt (2009) — Hilde Svalheim
En liten flokk (209) — Hilde Svalheim
Det ble en gutt (2009) — Hilde Svalheim

I Svalheims malerier skildres mennesker i ulike settinger. Persongalleriet består ofte av yngre barn som opptrer i tett relasjon til nær familie. De er framstilt i situasjoner hvor de blir gitt omsorg, hengivenhet og nærhet. I enkelte av motivene er barn portrettert i halvfigur eller en face, eventuelt bakfra. Svalheim iscenesetter personene innenfor intime, private omstendigheter men ved å stryke bort deres individuelle trekk og å gjøre disse hverdagslige hendelsene gjenkjennelig for de fleste, kan tematikken settes inn i en større, eksistensiell sammenheng. Kunsthistorisk har mor-barnmotivet vært knyttet til en lang tradisjon som går helt tilbake til bibelske bilder av Maria og barnet.

I Svalheims malerier og tegninger kommer man gjerne tett på personene og hendelsene. Man opplever øyeblikkets nærhet og følelsen av et tilfeldig glimt inn i en atmosfære av fortrolighet. Motivet fyller hele billedflaten, og det er foretatt kraftig beskjæring. Disse maletekniske grepene er spesielt karakteristiske i motivene med bakhodet til små barn. Svalheim påfører lerretsduken maling i flere tykke lag og anvender grove penselstrøk. Stoffligheten som oppstår, bidrar til å gi figurene tilstedeværelse kroppslig og psykologisk. Svalheim arbeider ikke innenfor selvstendige avgrensede prosjekter og ser derfor denne utstillingen som del av en pågående prosess.

Hilde Svalheim er utdannet ved Statens Kunstakademi, Oslo. Hun har deltatt på kollektivutstillinger i Norge og utlandet og har hatt flere separatutstillinger. Hennes arbeider er blant annet innkjøpt av Museet for samtidskunst, UD, Norges Bank, Telenor og Helsebygg Midt-Norge

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern