Bjørn Bjarre
Oversiktsbilde fra utstillingen (2017) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 5) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 25) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 20) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 13) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 12) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 16) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 11) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 10) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 8) (2013) — Bjørn Bjarre
Solaris (notater og skisser nr. 26) (2017) — Bjørn Bjarre

Solaris

Utstillingen Solaris består av tusjtegninger i miniatyrformat, og er en del av et større prosjekt Bjørn Bjarre påbegynte i 2010, inspirert av romanen Solaris av den polske forfatteren Stanislaw Lem.
Solaris er en fremmed planet som tilsynelatende er et tenkende hav. Overflatens plastiske substans skaper og ødelegger uforståelige skulpturelle formasjoner. Vitenskapsmenn fra jorda har i lang tid forsøkt å forstå denne mystiske planeten. I fravær av målbare vitenskapelige resultater og rasjonell kommunikasjon, reflekterer planeten forskernes underbevissthet tilbake til dem. En av forskerne møter spøkelset av sin kjæreste som tok sitt liv flere år tidligere. Skal han forholde seg til gjenfødelsen av sin elskede som fantasi eller virkelighet? Lems roman beskriver galskap, angst, sorg, tvil og spiritualitet i møte med den ukjente planeten. Bjørn Bjarre skaper gjennom prosjektet sitt eget Solaris og det er hans minner, visjoner, fantasier og følelser som skjuler seg i landskapet.

Tegningene i utstillingen ble påbegynt allerede i 2013. Noen ble ferdigstilt samme år mens andre har kunstneren arbeidet med helt fram til utstillingsåpningen. Motivene fremstår som en viral organisme som kunne fortsatt å vokse utover papiret. Bjarres tegninger er laget under en forstørrelseslampe og bærer preg av konsentrasjon og tålmodighet. Det lille formatet åpner samtidig opp et stort imaginært rom. I dette rommet ligger potensialet for å utforske det som ligger utenfor opptegnede grenser og teoretiske kategorier. Tegningene er metaforiske bilder på et landskap preget av det uklare skillet mellom destruksjon og kreasjon. På den måten kan de minne om en mer velkjent planet.

Bjørn Bjarre er født i Oslo, 1966. Han gikk ut fra Statens Kunstakademi i 1994. Bjarre har en omfattende utstillingspraksis bak seg, og har blant annet hatt soloutstillinger ved Lautom Contemporary (2011), Kunstnerforbundet (2008), Galleri Wang (2003), Galleri F15 (2002) og Galleri Dobloug (1996), i tillegg til en lang rekke gruppeutstillinger. I 2016 hadde han utstilling på Vigelandmuseet som del av Tegnebiennalen. Med kunstnergruppen Tegneklubben har han stilt ut ved flere gallerier og visningssteder i inn- og utland. Arbeidene hans er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk Kulturråd, KODE, Nordea, Storebrand og Statoil, i tillegg til en rekke private samlinger. Bjarre står bak en mengde offentlige utsmykningsoppdrag og har også utgitt tegneserier og artist books. Til høsten vil kunstbokforlaget Teknisk Industri utgi Solaristegningene.

Utstillingen er støttet av Statens Utstillingsstipend.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern