Flukt forover
Ann Cathrin November Høibo (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Flukt forover 1 (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Flukt forover 2 (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Flukt forover 3 (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Flukt forover 4 (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Oversiktsbilde fra utstillingen (2017) — Ann Cathrin November Høibo
Installasjonsfoto fra utstillingen (2017) — Ann Cathrin November Høibo

Flukt forover
Overlyssalen

Arbeidene i utstillingen Flukt forover er vevet med tyll i en renning av kokos som er knyttet sammen i bunter med små og store steiner. Den tilsynelatende enkle vevstrukturen fremhever de grunnleggende aspektene i veven hvor den horisontale tråden møter den vertikale og hver tråd veksler mellom å skjule og å avsløre.

Ann Cathrin November Høibos praksis tar utgangspunkt i forholdet mellom kroppens emosjonelle hukommelse og konsum, stil og smak. Veving handler om berøring, og November Høibos arbeider minner oss om at tekstil – på tross av at industrialiseringen har fjernet menneskehånden fra trådene – fremdeles forholder seg til kroppen gjennom bruk og forbruk.

Gjennom arbeidene inviterer November Høibo betrakteren inn til å se materialer på en ny måte, og med subtile sammenstillinger og inngrep evner hun å bryte ned etablerte ideer knyttet til hva som oppfattes som høykultur og lavkultur. Alle materialer er i November Høibos verden up for grabs. Ved å appellere til sanseapparatet vårt åpner hun opp for at materialer som kokos og tyll på tross av ulik historisk relevans og plassering har sin egenverdi som overgår rang og status. Hun forener det naturlige med det syntetiske og arbeidene fremstår på en og samme tid som både sårbare og autoritære. November Høibos arbeider stiller stadig nye spørsmål knyttet til verdi, autentisitet, industri, håndverk og funksjonalitet. Hun utforsker kontinuerlig teknikker som utfordrer materialets tåleevne og lar tråden og tekstilet selv være bæreren av sentrale samfunnsspørsmål.

November Høibos vevnader går direkte i dialog med en lang historisk linje innen norsk tekstiltradisjon. Hun er tidligere elev av tekstilkunstneren Else Marie Jakobsen som igjen lot seg inspirere av kunstnere som Hannah Ryggen og Frida Hansen og har gjort seg gjeldende som en av de unge kunstnerne som har videreført interessen for å blande det høytidelige med det hverdagslige.

Ann Cathrin November Høibo (f. 1979) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, og Städelschule, Frankfurt am Main. Hun har nylig deltatt på utstillinger som Ann Cathrin November Høibo, Carl Freedman Gallery, London; Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, Kunstnerforbundet, Oslo; Entangled: Threads and Making, Turner Contemporary, Margate; 36, STANDARD (OSLO), Oslo; Image Support, Bergen Kunsthall, Bergen; Wow! Woven? Entering the (sub)Textiles, KM– Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien, Graz; og A Disagreeable Object, SculptureCenter, New York.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern