Implosjon/eksplosjon
Installasjonsfoto fra utstillingen (2018) — Jon Gundersen
Stabiliseringseffekt (1988) — Jon Gundersen
Teorileverandør (2017) — Jon Gundersen
Ideologikritikk (2017) — Jon Gundersen
Symptombærer (2017) — Jon Gundersen
Autentisk nærvær (2017) — Jon Gundersen
I komfortsonen (2017) — Jon Gundersen
Valgets kvaler (2017) — Jon Gundersen

Implosjon/eksplosjon
Vindussalen
11.01.–18.02.2018

I Jon Gundersens utstilling Implosjon/eksplosjon vises en skulptur og en serie preparerte plansjer som aldri før har blitt vist. Verkene spenner over et tidsrom fra 1988 til 2015. Arbeidene er basert på form-øvelser som tar utgangspunkt i plansjer kunstneren har funnet fra antikvariater i Paris. Gundersens praksis handler om å undersøke tingenes iboende muligheter. I verkene i utstillingen benytter han seg av dekkfarger for å fremheve og dekke til ulike aspekter ved motiver fra kunsthistoriske arkiver og motejournaler fra 30-tallet.

Motivene består av funksjonalistiske ornamenter og stiliserte motiver av moteplagg. Arbeidene fremstår som en påminnelse om behovet for å dvele ved bilder. Gjennom subtile bearbeidelser skaper Gundersen rom for å se tilsynelatende gjenkjennelige og hverdagslige elementer på en ny måte. Gundersens arbeider står i en kontinuerlig spenning mellom det som beskriver og det som forvirrer. I en neddempet gråtoneskala med innslag av enkelte farger risser han møysommelig opp felt som trekker ut og presiserer det eksisterende materialet.

Bronseskulpturen Implosjon/eksplosjon har gitt tittelen til utstillingen. Verket kan på en og samme tid leses som en form som er på vei til å bli en terning, eller det kan sees som en terning som går i oppløsning. Implosjon er en prosess der objektet destruktivt komprimeres eller kollapser innover og den kubiske formen befinner seg i en tilstand hvor den både utvider seg og trekker seg sammen.

Gundersens særegne og omfattende praksis er preget av en leken tilnærming til spørsmål rundt hva det er vi ser og hva kunst er. Han kobler gjerne det høyverdige sammen med det hverdagslige og benytter seg av tilsynelatende enkle illusjoner for å invitere betrakteren inn en verden som er like nøktern og rasjonell som den er surrealistisk og drømmende.

Jon Gundersen (født 1942) bor og arbeider i Oslo og er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1963-67). Han har hatt en rekke separatutstillinger, deriblant ved Kunstnernes Hus, Bomuldsfabriken Kunsthall, Kunstnerforbundet og Stenersenmuseet. Han har blitt innkjøpt av institusjoner som Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd og Oslo Kommunes Kunstsamlinger. Gundersen har gjennomført en rekke store utsmykkingsprosjekter, deriblant ved Sentralsykehuset i Trondheim, Hamar Rådhus, Universitetet i Oslo, Rikshospitalet og Ullevål Sykehus.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern