Beyond the Fantastic
Oversikt fra utstillingen (2022) — Kiyoshi Yamamoto
Ibera piranga I og II (2022) — Kiyoshi Yamamoto
Installasjonsfoto (2022) — Kiyoshi Yamamoto
Oversiktsbilde fra utstillingen (2022) — Kiyoshi Yamamoto

Kiyoshi Yamamoto
Beyond the Fantastic
Tekstil og video
Overlyssalen
24.02.–09.04.2022

Kiyoshi Yamamotos utstilling Beyond the Fantastic kretser rundt en serie video- og tekstilarbeider hvor regnskogen innehar en sentral rolle. Gjennom en selvbiografisk og politisk tilnærming utforsker kunstneren sin egen erfaring av å være et japansk barn i Brasil. På denne måten setter Yamamoto sin bakgrunn i kontekst med koloniseringen av Brasil og den japanske immigrasjonen til Sør-Amerika. I forbindelse med utstillingen gir han i tillegg ut en ny publikasjon med samme tittel.

Utstillingen fungerer som en konkret kommentar til den politiske situasjonen i Brasil i dag. Yamamoto undersøker hva det vil si å være immigrant i sitt eget land og belyser betydningen av en identitet. En inngang kan være som den palestinske poeten Mahmoud Darwish sier det: «Identitet er selvoppfinnelse, og ikke en arv fra fortiden.»

Yamamotos kunst er ofte preget av sanselige og forførende materialer og farger med en underliggende symbolikk eller historie. Industrielle fremstillingsmåter og populærkulturelle elementer kombineres med tidkrevende håndlagde bestanddeler. Samarbeid er også gjennomgående i kunstnerens praksis. Dette kommer blant annet til syne i mangfoldet av steder og mennesker involvert i produksjonen av verkene, men også gjennom flere performative innslag i utstillingsperioden.

Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) bor og arbeider i Bergen, og er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro og Central Saint Martins i London. Han har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Trøndelag senter for samtidskunst (2021), Trafo Kunsthall (2021), Hå Gamle Prestegård (2020), S12 Galleri (2020) og Nitja senter for samtidskunst (2019). Han har kommende utstillinger ved blant annet Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal og Bodø Biennale. I tillegg har Yamamoto deltatt i flere gruppeutstillinger, som ved Galleri Format (2021 og 2016), Stavanger Kunstmuseum (2021) og KUBE Museum i Ålesund (2020). Arbeidene hans er kjøpt inn av blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE Kunstmuseum, Den Norske Ambassade i Brasilia, DNB kunstforening, Oslo kommune og Bergen kommune. Han har undervist ved ulike institusjoner, som ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, Kunstakademiet i Tromsø og Sámi Allaskuvla (Samisk høgskole) i Kautokeino.

Utstillingen har mottatt støtte fra Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Bergen kommune.

Produksjonen er støttet av BEK – Bergen senter for elektronisk kunst.

Arrangementer i utstillingsperioden

Performance: Nayara Leite, Scarlet Room of the Nonsensical

I forbindelse med utstillingen vil kunstneren Nayara Leite fremføre performancen Scarlet Room of the Nonsensical. Leite (f. 1989) er brasiliansk kunstner og skribent basert i Bergen, og arbeider med performance, analogt fotografi, video, tekst og installasjon.

Scarlet Room of the Nonsensical vil fremføres to ganger, under utstillingsåpningen torsdag 24. februar kl. 19.00 og lørdag 26. februar kl. 14.00.

Les mer om arrangementet her.

Performance med Fernanda Branco

I forbindelse med utstillingen vil kunstner Fernanda Branco ha en performance i utstillingsrommet gjennom galleriets åpningstid lørdag 19. mars kl. 12.00-16.00.

Fernanda Branco (f. 1974, Brasil) er performancekunstner fra Brasil, bosatt i Norge siden 2006. Branco opererer i grenseland mellom avantgarde-teater, dans, installasjon og performancekunst - nylig orientert rundt "langstrakte" performancer.

Les mer om arrangementet her.

Kunstnersamtale med Kiyoshi Yamamoto og Maya Økland

Det kreative landskapet til Kiyoshi Yamamoto fremstår ved første blikk som fargerikt og søtt, likt de tropiske vekstene som er å finne i Brasils regnskog. Men alle som har vært i regnskogen vet at den innbydende vegetasjonen også kan ha en smak som treffer som en knyttneve i magen og gjør leppene numne. Økland og Yamamoto vil samtale om det å lage kunst med utgangspunkt i skeiv identitet, opphav, politisk kunst, estetikk og aktivisme.

Kunstnersamtalen vil finne sted torsdag 7. april, kl. 18.00.

Les mer om arrangementet her.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern