Agálaš čuolbma / Valknute / Valknut
Oversiktsbilde fra utstillingen (2023) — Marita Isobel Solberg
Tanketone / Jurddašuokŋa (2022) — Marita Isobel Solberg
Intensjon I / Áigumuš I (2023) — Marita Isobel Solberg
Intensjon II / Áigumuš II (2023) — Marita Isobel Solberg
Om kneet mitt var en knute / Jus mu čibbi livčči čuolbma (2022) — Marita Isobel Solberg
Tanketone / Jurddašuokŋa (2022) — Marita Isobel Solberg

Marita Isobel Solberg
Agálaš čuolbma / Valknute / Valknut 
Vindussalen
12.01.–19.02.2023

Å sitte rundt bålet har fra tidenes morgen vært et magisk møtested. Dette kan ses på som de første performancene der mennesker kunne oppleve fortellinger med kraft og innvirkning på øyeblikket og fremtiden. 

I Marita Isobel Solbergs utstilling Agálaš čuolbma/Valknute/Valknut i Vindussalen har hun utforsket den indre og ytre ild, samt hvordan utveksling av energi foregår mens vi både blir og er en del av alt og hverandre. Solberg har skapt en installasjon der arbeidene bærer hver på ild som kommer til uttrykk på forskjellige måter og til sammen blir de et kunstnerisk bål. I installasjonen som består av flere skulpturer i keramikk og tre og maleri i stort format, ligger spor av ødeleggelse, kaos og død, men først og fremst et håp om nye begynnelser. 

Solberg referer i denne utstillingen til seremonier, ritualer og symboler i samisk, kvensk og nordiske tradisjoner og historie, sjamanisme og animisme, ikke minst valknuten* som gammelt magisk symbol. Hun har en performativ praksis og forsøker å nå inn til det innerste og skape vibrasjoner med ringvirkninger.  Med dette som bakgrunn har kunstneren kanalisert energi inn i verkene, med intensjon om å forme kjærlighet, kraft og beskyttelse. Dette knytter seg videre opp mot universets mysterier, skaperkraft og samtidens utfordringer. 

Under åpningen 12. januar viser Marita Isobel Solberg et nytt performanceverk og inviterer til en nyttårsseremoni og et renselsesrituale rundt “bålet” med nye håp for det som er nå og for fremtiden.
Performancen er inspirert av tradisjonen ođđabeaigállát/nyttårsnisser fra Solbergs hjembygd Olmmáivággi/Manndalen hvor man lager en stygg, men flott maske og går i en parade med skremsel og skrømt gjennom dalen på nyttårsaften. Til slutt kaster man maska i et bål for å brenne opp det dårlige som har vært.

* En valknute er en symmetrisk figur som består av en sammenhengende strek med flere løkker som danner en endeløs knute. Valknuten er et formspråk kjent fra kulturer over hele verden, og har blant annet i nordiske kulturer vært symbol på evig kjærlighet og beskyttelse mot onde makter. 


Marita Isobel Solberg (f. 1977, Tromsø) er billedkunstner, musiker og komponist med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo, og jobber med performance, keramikk, lyd og installasjoner, og er med i musikkprosjektet MARAS. Solberg er oppvokst i Olmmáivággi/Manndalen i Nord-Troms og henter inspirasjon fra sine nordnorske, sjøsamiske, kvenske og finske røtter. Hun har stilt ut og opptrått på blant andre Nordland Musikkfestuke, Riddu Riđđu-festivalen, Buktafestivalen, Barents Spektakel, Nordnorsk Kunstsenter, Sámi Dáiddaguovddáš/Samisk senter for samtidskunst og Tromsø Kunstforening, samt internasjonalt på blant andre Art Basel, Miami, Pittsburgh Performance Art Festival, MoCA, Taiwan, Nordic Art Week, Estland, Ca’Pesaro, Venezia, og Anchorage Museum, Alaska.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern