Kristina Bræin (1955–2022)
Men lyset skal fremdeles være tillatt
Vindussalen og Kabinettet
03.04.— 18.05.2025
Men lyset skal fremdeles være tillatt utforsker noen av de sentrale temaene i Kristina Bræins kunstnerskap. Utstillingen i Vindussalen og Kabinettet viser et utvalg verk fra 1995 og fram til 2020, kombinert med dokumentarisk materiale. Dette inkluderer filmopptak med Bræins mangeårige prosjekt, Borgen Åndelige Kor, og gir et innblikk i Bræins kreative prosess og de konseptuelle rammene som preget hennes kunstneriske praksis. Men lyset skal fremdeles være tillatt er satt sammen av Bræins nære kollegaer og venner, Kari Steihaug og Bente Louise Aas, som et levende portrett av et kunstnerskap som ble avsluttet altfor tidlig ved hennes bortgang i 2022.
Bræins kunstneriske virke kan forstås som en kontinuerlig prosess preget av observasjon og refleksjon, et livslangt eksperiment som undersøkte rommets og materialenes iboende potensialer. Hennes praksis problematiserte vår relasjon til hverdagslivets mangefasetterte sammenhenger. Hun benyttet ofte oversette, lavstatusmaterialer som tape, papp og treplater, og plasserte disse i en kunstnerisk kontekst hvor deres opprinnelige funksjon ble omformet til noe mer.
Bræins kunstnerskap inviterer betrakteren til å se det unnselige, det er en oppfordring til å se nærmere, lytte dypere og være til stede. Hun betraktet rommet som en mental konstruksjon, der kunstverket vokste frem gjennom en improvisatorisk prosess og i tett dialog med stedets strukturer. Hennes subtile inngrep, ofte ikke umiddelbart synlige eller hørbare, har potensiale til å forandre betrakterens forståelse av både rommet og materialene, og med det åpne for nye perspektiver og innsikter.
Kristina Bræin (f. 1955 - d. 2022) hadde sin utdanning innen musikkvitenskap og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo (1978-1983), samt Arkitekthøyskolen i Oslo (1983-1984) og Institutt for farge ved Kunsthøgskolen i Oslo (1992-1997). Hun hadde stor utstillingsaktivitet med separatutstillinger blant annet ved Stenersenmuseet, Kunstnernes Hus, Kunstnerforbundet, Tanja Pol Galerie i München, 1646 i Haag, Nederland, Künstlerhaus Bethanien i Berlin, Trafo Kunsthall, Oslo Kunstforening, 222T, LNM og UKS. Bræin var Norges representant i den nordiske paviljongen på Veneziabiennalen i 2003. Bræin deltok på mange gruppe- og kollektivutstillinger i inn- og utland, blant annet ved Museet for Samtidskunst, Henie Onstad Kunstsenter, Kunsthalle Münster, Kunsthalle Bern, Manifesta, Museo de Arte Carrillo Gil i Mexico City. Bræins verk er representert i samlingene til Nasjonalmuseet og Artothek i München, Tyskland.
Kurator, skribent og kunsthistoriker Dr. Julia Wirxel har skrevet en tekst som følger utstillingen. Den vil være tilgjengelig i galleriet, og på forespørsel. Hun har også skrevet et essay i Kristina Bræins monografi Høflighetens dilemma fra 2012.
Kunstnerforbundet vil rette en stor takk til utstillingens initiativtager, Stiftelsen Kristina Bræins kunst ved Kari Steihaug og Bente Louise Aas.
Inntektene fra salg i utstillingen går uavkortet til Kunstnerforbundet.