Tore Hansen
Tid og rom (2006) — Tore Hansen
I skogen (2006) — Tore Hansen
Skogsstilleben (2005) — Tore Hansen
Nattevandrer (2005) — Tore Hansen
Stjernebilde (2005) — Tore Hansen
Nyfødt (2005) — Tore Hansen

Det er med stor glede vi presenterer Tore Hansens femte separatutstilling i Kunstnerforbundet. Store og små malerier fyller overlyssalen og befester Hansens posisjon som en av våre fremste malere innenfor det figurative formspråk.

Tore Hansen er født og oppvokst på Finnskogen. Etter studier i Oslo flyttet han tilbake til hjemstedet med sin kone, billedkunstneren Hanne Borchgrevink. Inntrykk fra barndom og oppvekst der er Hansens fremste inspirasjonskilde, og skogen, dyrene og en og annen ensom menneskeskikkelse fortsetter å prege motivene hans. Hansens bakgrunn innen grafisk kunst kommer til syne gjennom streken, som er enkel og abstraherende. Men også fargevalgene avslører en fascinasjon for trykkemedienes restriksjoner: Koloritten er dempet og begrenset til sort/hvitt med enkelte grønne, blå, røde og gule innslag.

Tore Hansens forenklede formspråk er inspirert av runer og hellerisninger. Det kan, ved første øyekast virke enkelt, nesten primitivt, men som kunsthistoriker Svein Olav Hoff skriver i boken som ble publisert i forbindelse med utstillingen på Lillehammer Kunstmuseum i 1995: Når kunstneren maler en sparkende mann, vil han ikke nødvendigvis skildre en spesiell sparktur et sted til et annet over isen en kald vinterdag. Han vil fremstille selve ideen ’i det å sparke’ og dermed det meditative i den melankolske, monotone bevegelsen. Hansen tilbyr altså tolkningsmuligheter utover de rent ikoniske. I motsetning til piktogrammet, som estetisk sett er nært beslektet med Hansens motiver, skildres indre sinnsstemninger med ro, fordypning og en dempet ironi. Enkelte av maleriene er sågar bærere av politiske budskap: Om trusler knyttet til miljøødeleggelser og forurensning i Tore Hansens kjære skogslandskap.

Tore Hansen har stilt ut separat i både inn- og utland. Han er innkjøpt av en rekke institusjoner, bl.a. Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet (Nå Nasjonalmuseet for Kunst), Bergen billedgalleri, Norsk kulturråd, Oslo kommunes kunstsamlinger, Lillehammer kunstmuseum, Sørlandets kunstmuseum, Utenriksdepartementet og British museum.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern