Portrettgalleri
Hvit knappekrage (2003) — Toril Bjorg
Edderkoppkvinnen I (2004) — Toril Bjorg

Det er en begivenhet når vår store smykkekunstner Toril Bjorg stiller ut separat i Kunstnerforbundet.

Temaet for utstillingen er bevegelse og forvandling. Utstillingen består av halsklaver og armbånd formet i sølv.

Toril Bjorg sier selv at smykkekunsten gir henne muligheten til å arbeide med form, volum, farge og bevegelighet i forhold til kroppens proporsjoner og bevegelser. Det at smykkene har en bruksfunksjon, er en utfordring og ikke en begrensning. Det gir henne muligheter til å arbeide med kombinasjoner av praktiske og tekniske løsninger, både når det gjelder intimitet, kroppsnærhet og symbolinnhold. Blant metallene har sølv et enestående uttrykkspotensiale, sier hun; det er både mykt, spenstig, lett formbart, og det har en fargeskala som spenner fra lysende hvitt via gråtoner til dypt svart.

Toril Bjorg går med denne utstillingen et skritt videre på sin oppdagelsesreise i sølvtrådens mulighet til å utvikle bevegelige strukturer. Smykkene er bygget opp av spiraler “skrudd” i hverandre, noe som gir dem den fleksibiliteten hun er ute etter for at smykkene skal være foranderlige. Smykkene er interaktive; brukeren inviteres til å omforme smykket etter sitt eget uttryksbehov. Hvert arbeide rommer en skala av uttrykk, fra det det klassiske til det dramatiske.

Til utstillingen blir det gitt ut en DVD hvor Toril Bjorg formidler eksempler på bruk av smykkene i levende bilder. DVD`en er tilsalgs og ligger i en mappe sammen med en katalog med foto av de utstilte arbeidene og en innsiktsfull artikkel skrevet av Jorunn Veiteberg. DVD-en blir vist på skjerm under utstillingen.

DVD`en er utgitt med støtte fra Norsk Kulturråd.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern