Bjørn Carlsen
Engel, ikke ta dildoen min (2003) — Bjørn Carlsen
Et steg nærmere Disneyland (2008) — Bjørn Carlsen
Froskekongen, ursupas hersker (2003) — Bjørn Carlsen
Sjokk (2003) — Bjørn Carlsen

Det er med stor glede og forventning vi nå viser en utstilling av Bjørn Carlsens nye malerier i Overlyssalen. Han stiller samtidig ut pasteller i 2. etasje. Det er 10 år siden han sist stilte ut i Kunstnerforbundet. Høsten 2000 hadde han sin store retrospektive utstilling i Astrup-Fearnley Museet, og i sommer har han vist en utstilling med sine ekspressive pasteller i Nasjonalgalleriet.

Bjørn Carlsen står for et konsekvent og modig standpunkt. Han søker å gå inn i selve livet, i dets smerte og angst, og med etisk alvor. Med intuitiv innlevelse søker han å avdekke noen av de store mysterier og utrykke dette i maleriske opplevelser.

Ingenting i Bjørn Carlsens billedverden er entydig, og ingenting forblir enten helt konkret beskrivende eller helt abstrakt. Et element av metaforisk lesning, tydning og fortolkning er hele tiden en betingelse for å begynne å bevege seg inn i bildene.

Innholdet i bildene forflytter seg fra det rent fortellende til det metaforiske. Menneskenes ondskap har opptatt Bjørn Carlsen, men også muligheten for frelse er tilstede i hans kunst. Det burleske og groteske har en fremtredende plass, men også det forsonende og vakre. Det dyriske representerer tradisjonelt både forestillinger om naturen som fundamentet og forutsetningene for våre liv, men også skjulte og mørke sider ved tilværelsen. Kampen mellom livets gode og mørke sider går igjen i kunsten til Bjørn Carlsen.

Den overbevisende styrken i bildene skyldes den strenge formale billedbyggingen, samt en kraftig og kontrastrik koloritt. Han lar de sterke følelsesmessige kreftene spille ut gjennom fargen.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern