Utstillingsåpning
03.04.25, kl. 18:00

Utstillingsåpning: Kristina Bræin, Shwan Dler Qaradaki og Liilian Saksi

Vi inviterer til åpning av tre nye separatutstillinger med kunstnerne Kristina Bræin (1955-2022), Shwan Dler Qaradaki og Liilian Saksi på torsdag 3. april kl. 18-20.

Kristina Bræin
Men lyset skal fremdeles være tillatt
Vindussalen og Kabinettet

Men lyset skal fremdeles være tillatt utforsker noen av de sentrale temaene i Kristina Bræins kunstnerskap. Utstillingen viser et utvalg verk fra 1995 og fram til 2020, kombinert med dokumentarisk materiale. Dette inkluderer filmopptak med Bræins mangeårige prosjekt, Borgen Åndelige Kor, og gir et innblikk i Bræins kreative prosess og de konseptuelle rammene som preget hennes kunstneriske praksis. Den kan forstås som en kontinuerlig prosess preget av observasjon og refleksjon, et livslangt eksperiment som under­søkte rommets og materialenes iboende poten­sialer. Kunstnerskapet inviterer betrakteren til å se det unnselige, det er en oppfordring til å se nærmere, lytte dypere og være til stede.

Men lyset skal fremdeles være tillatt er et levende portrett av et kunstnerskap som ble avsluttet altfor tidlig ved hennes bortgang i 2022. Utstillingen er satt sammen av Bræins nære kollegaer og venner, Kari Steihaug og Bente Louise Aas gjennom Stiftelsen Kristina Bræins kunst.

Kristina Bræin (f. 1955 - d. 2022) var billedkunstner med utdanning fra UiO, AHO og KHIO. I tillegg til en stor utstillings­aktivitet, var Bræin Norges repre­sentant i den nordiske paviljongen på Venezia­biennalen i 2003.

LES MER →

Shwan Dler Qaradaki
Halo of Shame
Overlyssalen

Språktap er en vanlig konsekvens av okkupasjon, fordrivning og flukt. I utstillingen Halo of Shame undersøker Shwan Dler Qaradaki hvordan den vedvarende politiske under­trykkelsen av morsmålet kurdisk har påvirket hans kunstneriske arbeid. Hvilke bilde­språk er tilgjeng­elige for en kurdisk kunstner? Ved å fordype seg i vestlig klassisk kunst og islamsk miniatyrkunst, har Qaradaki utviklet en visuell verden som befinner seg mellom øst og vest, nåtid og datid, objekt og subjekt. Han søker et dekolonialt bildespråk som kan romme komplekse lag av identiteter og erfaringer.

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977 i Kurdistan) er for tiden doktorgradsstipendiat ved avdeling for Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo. Utstillingsprosjektet Halo of Shame inkluderer kortfilmvisning ved Cinemateket. I forbindelse med prosjektet lanseres også podcasten En Aura av Fornedrelse der Qaradaki gjennom åtte episoder snakker med ulike norske og internasjonale fagpersoner om språk, historie, politikk og kunst. Lanseringen vil foregå onsdag 9. april i Kunstnerforbundet.

LES MER →

Liilian Saksi
Ikat
Salene i 2. etasje

Liilian Saksis utstilling, Ikat, refererer til en tradisjonell fargeteknikk, der deler av tekstilet farges før veving, enten i innslaget, i renningen eller begge deler, mens andre deler forblir ufargede. De ufargede partiene, sammen med de fargede skaper mønster i veven I utstil­lingen er ikat brukt sammen med sprang, en fletteteknikk som har vært en sentral del av Saksis kunstnerskap. I sprang dannes ikke flaten av renning og innslag, men renningen flettes sammen for hånd ved å vende trådene over hverandre. Dette skaper sammenhengende diagonale bindinger som kan minne om toskaftbinding. Saksis sprangarbeider i ull fremstår som en luftig vev, der sauens ullfiberegenskaper kommer frem i verkets pustende flate. Dette er første gang Saksi inkorporerer ikat i sine sprangarbeider.

Liilian Saksi (f. 1989) er utdannet ved Avdeling for Medium- og Materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun bor og arbeider på en gård på Skotterud. Saksi har tidligere hatt separatutstilling ved blant annet SOFT galleri og KRAFT Bergen.

LES MER →

Utstillingsperiode: 3. april — 18. mai 2025
Gratis inngang

Velkommen!

Kristina Bræin, Men lyset skal fremdeles være tillatt.
Foto: Jannik Abel

Liilian Saksi, detaljbilde fra prosjektet Ikat

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern