A Woolen Odyssey
Uten tittel (2024) — Damien Ajavon
Installasjonsfoto fra utstillingen (2024) — Damien Ajavon
installasjonfoto fra utstillingen (2024) — Damien Ajavon
installasjonsfoto fra utstillingen (2024) — Damien Ajavon

Damien Ajavon
A Woolen Odyssey
Vindussalen
22.02.24 – 07.04.24

Velkommen til å tre inn i et landskap der ull blir mer enn bare et materiale – det forvandles til et narrativ, en reise gjennom det taktile landskapet av minner og nysgjerrighet. I Damien Ajavons utstilling A Woolen Odyssey entrer man kunstnerens kreative prosess – en verden der tekstur, nøytrale farger og form flettes sammen for å skape en multisensorisk opp­levelse. Ullens myke knitring og den svake duften av lanolin dveler i luften. Her tar inspira­sjonen form og vever tråder av minner og fantasi til håndgripelige former.

Det trekkes linjer fra raritetskabinettet og hvordan stemningen i huske­regel­teknikken «memory palace» får minner til å dukke opp. Publikum inviteres inn i et rom hvor grensene mellom betrakter og betraktet viskes ut, og blikket blir et vindu inn i sjelen. Ullen tar scenen, som et tekstil, men også som en kanal for historie­fortelling og intro­speksjon. Hvert verk er et vitnes­byrd om ullens allsidighet og rikdom, og de myke, taktile teksturene i ullen kan vekke glemte minner eller røre i følelser av nostalgi og lengsel. Kunstneren er også interessert i kunstens kraft til å fremkalle følelser og selv­betraktning uten behov for fysisk interaksjon. Ull blir her guiden i en reise gjennom et landskap av minne og nysgjerrighet, der grensene mellom fortid og nåtid løses opp, og der blikket blir et vindu inn i sjelen.

Damien Ajavon (f. 1990, Paris) er afropeisk tekstilkunstner, og bor og arbeider i Søndre Green, Noresund. Ajavon har utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo (2023) og fra The Montréal Centre For Contemporary Textiles, Canada. Ajavon har deltatt i gruppeutstillinger som The Queer Gaze II, (2022), KODE, Bergen, The Excess is Ritual, Dunlop Gallery, Canada (2022), Révélations International Biennial of Crafts and Creation, Paris (2022). Hen har hatt separatutstillinger som Identities, Tempio del Futuro Perduto, Milano (2022) og The Wall of Hands i foajeen i Kunstnernes Hus, Oslo (2022). Ajavon mottok Norske Kunstforeningers debutantpris i 2023 på Høstutstillingen.

Motta nyhetsbrev

Nyhetsbrevet sendes ut i forkant av utstillinger, samt ved kunstnersamtaler og andre viktige hendelser.

Personvern